Gå til hovedinnhold

Batch #2 - Weissenbier

Tid for å sette batch #2 - en hveteøl.

Også dette ølet lager jeg fra et ferdig oppmålt all-grain maltsett, Weissbier fra ølbrygging.no.

Startet kl 15:30 med å fylle vann i Beer Brew 30, termostat på 65°C på full effekt. Sirkulerer vann for å jevne ut temperaturen etterhvert.
I følge oppskrift skal mesking skje på temperatur i området 63-68°C i 90 minutter.


Bryggeskjema

Delvis for planlegging og delvis oppdatert med faktiske målinger.










Bryggedato: 26.08.2014
BRYGG NR: 2





Øltype: WEISSBIER
Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt
Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
3 Pilsnermalt
300 36
3 Hvete malt
328 39,36




0




0
6 Malt

75,36





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
20 Northern Brewer 10 60 16,0
25 Saaz 4 10 1,3




0,0



0,0
45 HUMLE

17,3





Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 62 15

2. Mesking 66 70

Vasking 80 80












(før gjæring)

(etter gjæring)
OECHEL GR. 42 OECHEL GR. 18





Utnyttelse: 56%
ABV 3,19%





Gjær type Safbrew WB-06
Farge:







Date Temp (C)
1. Gjæring
26.08.2014 19,0
--








Lagring



Omtapping/flasking
09.09.2014






Kommentar:



Rehydrerte tørrgjæren, ca 60 minutter før den skulle tilsettes

Kokeskjema Weissbier






Bryggedato: 26.08.2014
BRYGG NR: 2





Øltype: WEISSBIER
Koketid (min): 60















Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 60 Bitterhumle
45 15 Protafloc, halv tablett (for 25 liter vørter)
48 12 Kjølespiralen (for desinfisering)
50 10 Aromahumle
59 1 Yeast-VIT, ca 1,25 gram
60 0 Skru av koker. Start kjøling.









Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave






Bryggelogg






Klokke Kommentar


15:30 Begynte å fylle vann. Termostat til 65°C. Sirkulerer vann.
16:25 Stanset sirkulasjon. Helte i malten. Mesketemp 64°C. Koker 77°C. Trengte ikke å fylle på mer varmt vann for å dekke kornet. Mindre vann i dag enn ved forrige brygg. Satt på lokk.
16:34 Skrudde av koker for å senke temp. Skrur av, tok strømmen for ellers vil BB30 gå i «keep warm»-modus.
16:37 Koker 71°C. Fortsatt av.
16:40 Koker 70°C. Skrur på igjen. Termostat til 65°C. Effekt til 30%.
16:45 Koker 70°C. Mesk 65°C. Skrudde av.
16:50 Koker 69°C. Fortsatt av.
16:53 Koker 68°C. Skrur på.
17:00 Koker 66°C. Termostat slo inn. Effekt til 30%. Mesk 65°C.
17:03 Koker 77°C. 30% effekt er for mye – til 0%. Termostat ned litt. Mesk 66°C.
17:17 Koker 71°C. Mesk 65°C.
17:39 Koker 65°C. Effekt til 10%. Mesk 65°C.
17:41 Koker 67°C. Effekt til 5%.
17:42 Koker 69°C. Effekt til 2%.
17:43 Koker 70°C. Effekt til 0%.
17:44 Koker 74°C. Termostat til 62°C.
18:01 Termostat til 80°C. Effekt 40%. Startet sirkulering.
18:05 Pumpefilteret går tett for 2. gang.
18:08 Byttet til grovere filter på sirkuleringspumpa.
18:10 Koker 78°C. Effekt til 50%. Sirkulering med lokk.
18:11 Koker 70°C. Effekt til 60%. Må øke temperaturen i hele kokeren.
18:13 Koker 67°C. Effekt til 70%.
18:16 Koker 70°C. Effekt til 90% (maks).
18:27 Koker 80°C. Effekt til 70%.
19:03 Koker 80°C, stabilt lenge. Justerte ned sirkulasjon litt, fordi væskestanden økte.
19:28 Skrur av sirkulering og løfter opp silkaret. Trengte hjelp til å tre ringen inn under silkaret.
19:38 Helte over 3 liter 80°C vann.
19:40 Helte over 2 liter 80°C vann.
19:52 Helte over 3 liter 80°C vann.
19:55 Helte over 1 liter 80°C vann.
19:57 Termostat på full. Effekt til 80%. Satte silkaret ned i en tom og ren bøtte for videre avrenning.
20:00 Klargjør bitterhumle i humlepose.
20:11 Koker 96°C.
20:22 Kokeren koker. Kokte nettopp over. Litt vasking. Bitterhumle oppi. Effekt til 58%. Uten lokk. Maks termostat. Dette ga stabil koking.
20:30 Rehydrering av gjær – 11g tørrgjær i 1 dl rent (kokt) vann på ca 35°C. Uten å røre ut.
20:45 Rehydrering – Rørt ut gjæren i vannet.
21:07 Protafloc, halv tablett oppi.
21:08 Kjørte varmt vann igjennom kjølespiral for å ikke senke temp i koker for mye.
21:09 Kjølespiral oppi koker (for desinfisering).
21:11 Aromahumle i humlepose oppi koker.
21:13 Målte opp ca 2 gram Yeast-VIT.
21:19 Kalibrerte refraktometeret med rent vann.
21:21 Yeast-VIT oppi.
21:22 Skrudde av koker. Startet kjøling.
21:34 Målte OG til 1.040. Noe lavt. Vørter var litt varm.
21:39 Målte OG til 1.042. Kaldere vørter.
21:40 Startet tapping til gjæringsspann, igjennom en desinfisert sil, for bedre lufting.
21:44 Helte forsiktig gjæren fra dehydreringen over etter å ha tappet ca 10 liter til gjæringsspannet.
21:51 25 liter hveteøl til gjæring. Ristet godt på spannet, ca 2 minutter.
22:30 Satte spannet på et rom med 19°C. Gjæraktiviteten øker visstnok temperaturen i spannet noe.
23:59 Aktivitet i gjæringsspannet – bygget opp trykk.


Forbedringsnotater

  • Røre mer i malten under meskingen.
  • Øke temperatur på koker ved til 78°C før sirkulering når mesken skal skylles.
  • Passe på å ikke gå over 78°C ved skylling (for å unngå fare for tanniner fra kornet).
  • Mindre vann ved mesking.
  • Starte rehydrering av tørrgjær senere, ca 30 minutter før tapping av vørter til gjæringsspann.
  • Tettere sil (mindre hull) når vørteren tappes for å tilføre enda mer øksygen.
  • Lenger håndtak på sila, for å slippe Petter Smart-løsning med strips og jernstang som støtte for å sikre mot at sila pluttselig skal falle oppi gjæringsspannet - det ville vært kjedelig.
  • Ta av lokk ør kokingen starter for fullt - når det legger seg tykt lag over vørteren (er det dette som er proteinene?).

Bilder



Oppskrift på Weissbier-maltsett

Pakker med humle og gjær

Koking med humle i pose - blir mindre søl og vask
Tapping av vørter til gjæringsspann - igjennom en sil for tilføring av oksygen
Rehydrering av tørrgjær

25 liter hveteøl
Gjæring på 19°C


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,