Gå til hovedinnhold

Tapping av #11 Honning Porter 2 på flasker

#11 har gjæret 3 uker på ca 18-20ºC.

Ølet var fordelt på to gjæringsspann, #11/A med 15.5 liter og #11/B med 13.5 liter, tilsammen 29 liter inkludert gjærkaka.
Det luktet og smakte nokså likt fra begge gjæringsspanna, så jeg bestemte meg for å blande de.

Sukkerlake

Beregnet at det blir 28 liter øl når gjærkaka er fjernet.
Bruker samme mål for karbonering som for #10 Honning Porter, 4.69 gram hvitt sukker per liter.
På 28 liter ble det 131 gram sukker, som jeg kokte ut i 4 dl vann.

Etter tapping ble det 27 liter øl, så det ble noe høyere karbonering enn først planlagt.

Final Gravity

Målte #11/A til 5.1 Brix og #11/B til 5.7 Brix.
Røft regnet gjennomsnitt, siden #11/B inneholdt noen flere liter øl enn #11/A, så anslo jeg et gjennomsnitt på 5.5 Brix.

Jeg har kommet over nye formler for å regne ut SG og FG, som jeg fant på The Beginning Brewer - Refractometer Revisited.
I tillegg har jeg lagt inn en 4% korrigering for Brix-avlesningen, som forklart hos Brewer's Friend.
De forrige formlene jeg har brukt har gitt en litt for lav FG og dermed for høy ABV.

Omregnet Brix-avlesningen til FG 1.009.

Målte også #11/A med hydrometer til 1.012, men jeg brukte refraktometeravlesingene som utgangspunkt for alkoholberegning.

Alkohol

Beregnet alkohol på flaske til å bli 4.8%.

Tapping

Tappet på en miks av 0.33 flasker og 0.5 flasker.
Talte ikke antallet.

Statistikk

Bryggedato: 09.05.2015
BRYGG NR: 11
Tappedato: 25.05.2015







Øltype: HONEY PORTER 2 Volum (liter): 27





Gjær: Danstar Nottingham






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 11,3
10,87

FG: 5,5
5,29

Wort Correction Factor 4,0%











Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1,044 10,87

FG: 1,009 2,35











ABV før karbonering:
4,56%





Karbonering:



ABV før karbonering: 4,56%

Sukker (gram): 131

Sukker / liter (gram): 4,85

ABV økning karbonering: 0,29%

ABV på flaske: 4,84%


Gjærvasking

Vasket og tok vare på Nottingham-gjæren også denne gangen.
Denne gjærkulturen har blitt brukt veldig mange ganger, men den lager fortsatt veldig godt øl, så jeg tar vare på den igjen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,