Gå til hovedinnhold

Batch #1 - Pale Ale - Mitt første brygg

Første batch jeg brygger blir en Pale Ale med Pale Ale-maltsettet til Ølbrygging.no.

Dette ølet døpes Pålestikk - navnebror til knuta som er nummer én i et båtliv, debuten, knuta alle båtfolk må lære seg.
Et passende navn til mitt første brygg.

Jeg manglet ochslevekt, og fikk derfor ikke målt OG.

Kokeskjema Pale Ale

For å hjelpe meg med å huske hva som skal oppi til enhver tid under kokingen av vørteren, så satte jeg opp et tidsskjema over hva som skal gjøres etter kokingen starter.







Bryggedato: 03.08.2014
BRYGG NR: 1





Øltyper type: PALE ALE
Koketid (min): 60















Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 60 Bitterhumle
45 15 Protafloc, halv tablett (for 25 liter vørter)
55 5 Kjølespiralen (for desinfisering)
55 5 Aromahumle
59 1 Yeast-VIT, ca 1,25 gram
60 0 Skru av koker. Start kjøling.









Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave










Kommentar:



Brukes for planlegging av kokingen.



Bryggeskjema







Bryggedato: 03.08.2014
BRYGG NR: 1





Øltyper type: PALE ALE
Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt


4,5 Pale ale malt


0,5 Hvete malt


0,1 Cara 20







5,1 Malt







Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
20 Northern Brewer 10,5 60 22,4
50 Cascade 5 5 2,2




0,0



0,0
70 HUMLE

24,6





Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 62 60

2. Mesking 66 80

Vasking 80 80












(før gjæring)

(etter gjæring)
OECHEL GR. 52
OECHEL GR. 11





Utnyttelse: 85%
Alkoholinnhold: 5,5 %





Gjær type Safale S-04
Farge:







Date Temp (C)
1. Gjæring
03.08.2014 21,0
--
08.08.2014 20,0
--
12.08.2014 19,0
--
13.08.2014 18,0
-- Byttet rom 13.08.2014 20,0





Flasking
20.08.2014 21,0





Kommentar:



Planlagt bryggeskjema.
Hadde ingen oechselvekt under brygging – ukjent alkoholinnhold.
Stegvis økning av mesketemperatur fra 62-67 grader over 140 minutter.
Gjæring startet på 21 grader, trinnvis kaldere mot 18. Flyttet så til nytt rom med 20 grader etter 10 dager.


Detaljert bryggelogg

Siden dette er mitt første brygg så noterte jeg flittig underveis. Her følger loggen:

13:00 - Fylte vann i kokekaret, ca 3/4 fullt, på øyemål. Termostat til 65°C. Desinfiserte ekstern temperaturmåler i utblandet Starsan.
13:30 - 60°C.
13:35 - 68-69°C. Varmer 3 liter ekstra vann i kjele, i tilfelle jeg fylte på for lite.
13:40 - 69°C. Effekt til 40%.
13:42 - Heller malten oppi og startet sirkulering med pumpe. Rørt om med en ren og lang trepinne. Pass på så det ikke renner over og utenfor silkaret. Da kan korn bli dratt med inn i sirkulasjonspumpa og tette filteret til pumpa.
13:55 - Helte i litt varmet vann, da det viste seg at jeg startet med for lite - samtidig som jeg rørte i malten. 65°C på koker, 64°C i mesk.
14:20 - Hadde alt for lite vann i kokeren, 3 liter ekstra. Planla 90 minutter til mesking (tidsskjema skjærte seg fullstendig).
14:35 - Temperatur i mesken var for lav. Helte i ca 2 liter vann på 70°C ekstra. Akkurat passe vannstand i kokeren nå, nesten opp til toppen av silkaret, ca 3-4 cm under.
15:00 - Måtte feste slangen til sirkuleringspumpa til krana på kokeren med slangeklemme - ellers lakk det, og det var fare for at slangen kunne skli av den åpne tuten. Kulekrana på kokeren må stå åpen, ellers vil pumpa kunne bli stående og "slurre". Bruk kulekrana på utgangen av pumpa for å stille sirkuleringshastighet. Startet sirkulering etter en liten pause, nå med slangen liggende utenfor silkaret og mesken - forsøk å øke og få en jevn temperatur i mesken. 61°C i mesk.
15:05 - 62°C i mesk.
15:12 - 65°C i mesk. Skrudde av sirkulasjon.
15:16 - Effekt til 30% (var 40%). 70°C på koker. 65°C i mesk.
15:22 - Effekt til 22%. 71°C på koker.
15:23 - 72°C på koker. 66°C i mesk.
15:25 - 71°C på koker.
15:27 - 72°C på koker. Effekt til 10%.
15:31 - 70°C på koker.
15:40 - 70°C på koker. 70°C i mesk. 64°C lenger ned i mesk. Noe ujevn temperatur i mesk, eller blir eksternt termometer lurt av dampen over mesken?
16:00 - 70°C på koker. 66°C dypt i mesk. Effekt til 0% (fortsatt på pga feilmerking på effektregulatoren).
16.16 - 70°C på koker. 64-67°C i mesk. Effekt AV (ca -10%).
16:23 - 69°C på koker. Effekt til -5%.
16:27 - 68°C på koker. Effekt til 0%.
16:30 - 66-68,5°C i mesk. Effekt til 40%. Temostat til 80°C.
16:34 - Varmer 5 liter vann fordelt i 2 kjeler på komfyr (for utvasking av mesken).
16:35 - Effekt til 60%. Startet utvask av mesken.
16:36 - Sirkulering med lokk (liggende oppå slangen fra pumpa). Lite gjennomstrømming slik at vannstanden i mesken ikke går over kanten av silkaret.
16:38 - Effekt til 50%.
16:43 - 80°C på koker. Effekt til 30%.
16:46 - 78°C på koker. Effekt til 50%.
17:06 - 83°C på koker. Effekt til 40%. Stadig justering av pumpehastighet med kulekrana på utgangen av pumpa.
17:27 - Røring i mesken.
17:30 - Byttet mellom å sirkulere forsiktig opp i mesken og med fullt trykk utenfor silkaret.
17:40 - Tilbake til jevn, svak sirkulering opp i mesk.
17:53 - Skrudde av sirkulering.
18:05 - Løftet opp silkar. Det er tungt å løfte silkaret - mye vann som skal presses til siden. Måtte sette hele kokeren på gulvet for å klare å løfte den helt opp og sette den opp på ringen. Kokeren har ellers stått på en halvmeter høy krakk.
18:10 - Helte over 2 liter 80°C vann. Varmer opp nye 2 liter på komfyren.
18:15 - Helte over 3 liter 81°C vann. Varmer opp nye 3 liter på komfyren.
18:24 - Helte over 2 liter 80°C vann.
18:30 - Termostat på maks. Effekt til 70%. Løftet vekk silkaret, og satte det opp i et gjæringsspann for å samle opp resten av vørteren som drypper av.
18:32 - Prøvesmaking - veldig søt, nam! Har ikke fått spektrometer ennå, får ikke målt oechsle.
18:35 - Helte resten som hadde drypt fra silkaret oppi kokeren.
18:36 - Effekt til 80%.
18:51 - Det koker! 99°C på koker (som er maks som vises).
18:55 - Tilsatte bitterhumle. Rørt rundt, og skrapt rundt kanten for humle som fester seg når det koker.
19:00 - 30% effekt med lokk gir passe kok.
19:01 - Øker til 35%. Effekt 30% var akkurat for lite.
19:04 - Prøver effekt 32%. Gjorde klar kjølespiralen, koblet til vannkrana i dusjen.
19:19 - Rørte rundt og krapte kanter.
19:22 - Effekt til 30%.
19:32 - Har løfta en del på lokket underveis for å passe på at det ikke fosskoker. Slipper ut litt av vanndampen og roer ned kokingen litt.
19:34 - Kokeren viser 97°C, men det koker fremdeles.
19:40 - 1/2 tablett Protafloc oppi.
19:41 - Rørte rundt. Effekt til 32%.
19:48 - Prøvesmaking - søtt, fruktig, grums.
19:49 - Kjølespiral oppi, for desinfisering.
19:50 - Aromahumle oppi. Lukter bittert - kanskje litt mer avrundet enn den første humla?
19:51 - Lokk på, hviler oppå kjølespiralen. Effekt til 70%-75%.
19:53 - Effekt til 60%.
19:54 - Yeast-VIT, ca 1-2 gram - sånn ca, litt på en spiseskje.
19:55 - Skrudde av koker. Skrudde på kaldt vann igjennom kjølespiralen.
19:58 - Prøvesmaking - mye grums. En bitterhet som sitter lenge.
20:01 - Slangen ut fra kjøleren har en liten bøy, men det renner godt igjennom allikevel. Godt jeg gikk for en stivere hageslange, og ikke den billigste.
20:04 - Humlesmaken sitter godt plantet i ganen ennå.
20:15 - Beveger litt på kjøleren - rører rundt i brygget med kjøleren for å prøve å få til litt jevnere avkjøling.
20:22 - Startet tapping til gjæringsspann.
20:25 - Tilsatte gjær etter ca 10 liter var tappet.
20:26 - Plasket med tappeslangen for å tilføre oksygen til gjæren.
20:31 - Ferdig tappet og satt på lokk. Ble ca 27 liter Pale Ale til gjæring.
20:33 - Plasker i gjæringsspannet ved å rotere og riste på spannet i noen minutter.
20:35 - Har bygd seg opp trykk i spannet allerede.
20:37 - Satte gjæringsspannet i kjellerbod som holder nokså stabile 21°C. Satte så i gang med rengjøring av utstyret.
22:10 - Rista mer på gjæringsspannet.
Var ferdig med rengjæringen ca kl 23, og dermed var 10 timer med brygging over.
Det er en del steder jeg kan spare inn litt tid, spesielt ved å holde riktig mesketemperatur og starte med nok vann i kokekaret.

Bilder

Forberedelser

Gjær: Safale S-04

Trepinne for å røre i mesken

De to humlevariantene jeg brukte: Northern Brewer (bitter) og Cascade (aroma)
Oppskrift på Pale Ale-settet


Vørter

Sirkulering av mesken
Prøvesmaking av vørter før kok
Mesken satt til avrenning









Koking

Vørter med humle under koking
Koking av vørter
Vørteren avkjøles med kjølespiral

Smaking av vørter under avkjøling
27 liter øl til gjæring



Behov

Etter første brygg sitter jeg igjen med noen behov og ønsker som kan hjelpe meg ved videre brygging:
  • Plassering og festing av sirkulasjonspumpe. Også feste bryter og ledninger slik at disse ikke bare henger/ligger og slenger.
  • Feste enden av slangen fra sirkulasjonspumpa opp i høyden.
  • Feste strømpadde (både kokekaret og sirkulasjonspumpa trenger strøm).
  • Løftehjelp - for å løfte opp meskekaret.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,