Gå til hovedinnhold

Batch #9 - Kölsch-Nottingham

Det har blitt en del mørkere og tyngre øl den siste tiden, så nå ønsket jeg å lage en lettere øl som blir klar når våren kommer.
Kölsch er en pilsner-aktig øltype laget med overgjær, som gjerne gjæres på litt lavere temperatur enn andre typer ale.

Jeg hadde noe rester som ble igjen fra forrige brygg: Hallertauer Tradition-humle i fryseren og vasket gjærslurry av Nottingham.
Kjøpte ferdigknust malt hos Bryggeland, en blanding av pilsnermalt og hvetemalt.

Ølet blir ikke en typeren Kölsch.
Jeg bruker ikke tysk gjær, men Nottingham fungerer bra på lavere temperaturer og gjærer godt ut.
Jeg gadd heller  ikke å reise til Tyskland for å brygge ølet...
Godt øl blir det nok allikevel :)

Utgangspunktet for oppskriften tok jeg fra bryggselv.no sitt Kölsch-ølsett.

Nytt lokk

Har fått laget til et nytt lokk til BB30 i pleksiglass, for å kunne se ned i kjelen mens kornet mesker.
Planen var god, men det dugger så mye at det i praksis ble en fiasko.
Derimot så går planen videre til å skjære spor til slangen fra sirkulasjonspumpa, slik at lokket kan ligge på hele tiden mens vørteren sirkuleres.
I tillegg kan jeg nå borre et lite hull i toppen til termometeret for enklere avlesning av mesketemperaturen.

Byttet kuleventil på sirkulasjonspumpa

Spaken for å åpne og lukke kuleventilen på sirkulasjonspumpa gikk i stykker på forrige brygg, men jeg fikk god hjelp hos Bryggeland.
Det er en del som i utgangspunktet ikke selges separat, men de gjorde et flott unntak for meg - takk!

Bryggeskjema






Bryggedato: 30.12.2014
BRYGG NR: 9





Øltype: KØLSCH-NOTTINGHAM Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
4,400 Pilsnermalt (Weyermann) 3 EBC 91,67% 296 52,10
0,400 Hvetemalt Blond (Weyermann) 3 EBC 8,33% 296 4,74


0,00%
0,00


0,00%
0,00


0,00%
0,00
4,800 Malt

56,83





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
42,00 Hallertauer Tradition 5,3 60 23,7
19,00 Hallertauer Tradition 5,3 15 2,7




0,0




0,0




0,0
61,00 HUMLE

26,4





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)














0,00 Tilsetninger











Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 55 15

2. Mesking 65 45

3. Mesking 77 5

Skylling 79 60











Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 45 FG: 9





Utnyttelse: 79%
ABV: 4,8 %








Bitterhet (IBU): 27
Gjær type Danstar Nottingham
Farge (EBC): 6












Date Temp (C)
1. Gjæring
30.12.2014 16,0 1 dag
2. Gjæring 31.12.2014 15,0 3 uker
Flasking/Karbonering
20.01.2015 18,0 2 uker
Modning
03.02.2015 3,0 1 mnd




















Bryggelogg





Klokke Kommentar


12:45 Koker 60ºC. Start innmesk. Ca 15 liter vann.
12:55 Ferdig innmesk. Sirk m/bøtte først, så med pumpe. Effekt 50%.
13:02 Koker 56ºC. 1. mesking. Fylte på litt mer vann.
13:03 Koker 58ºC. Termostat av.
13:05 Termostat 55ºC. Koker 56ºC. Effekt 40%.
13:08 Koker 58ºC. Effekt 25%.
13:10 Koker 58ºC. Effekt 10%. Lokk av.
13:12 Effekt 25%. Lokk på.
13:16 Koker 59ºC. Effekt 70%. Termostat 65ºC. Forsiktig røring. 2. mesking.
13:18 Mesk topp 62ºC.
13:21 Koker 65ºC. Effekt 24%. Pumpe surkler. Mesk topp 66ºC.
13:23 Sirk stopp. Lokk på.
13:25 Effekt 20%. Koker 66ºC.
13:30 Koker 66ºC. Mesk topp 66ºC. Topp 63ºC.
13:36 Koker 67ºC. Effekt 10%.
13:40 Fylte på mer vann, ca 40ºC fra springen, utenfor maltsil. Start sirk. Koker 66ºC. Totalt ca 20 liter vann. Lokk på.
13:46 Sirk utenfor maltsil. Koker 65ºC.
13:49 Koker 63ºC. Effekt 25%.
13:51 Koker 63ºC. Effekt 30%.
13:55 Koker 65ºC. Effekt 24%.
13:58 Sirk oppi. Mesk topp 63ºC. Koker 65ºC.
14:03 Termostat 77ºC. Effekt 70%. Sirk utenfor. 3. mesking.
14:07 Koker 76ºC. Effekt 40%.
14:08 Koker 77ºC. Sirk oppi. Effekt 30%.
14:09 Koker 74ºC. Effekt 40%.
14:10 Koker 70ºC. Effekt 60%.
14:13 Koker 74ºC. Mesk topp 74ºC.
14:14 Koker 76ºC. Effekt 50%.
14:16 Koker 77ºC.
14:17 Koker 78ºC. Sirk utenfor. Effekt 24%.
14:19 Koker 77ºC. Effekt 30%. Skylling.
14:22 Sirk oppi.
14:25 Mesk 76ºC. Koker 77ºC.
14:30 Fikk bryggebesøk – litt forenklet logging fra nå av.
14:40 Løftet opp maltsil. Helte over vann, ca 79ºC, til brygget ble fullt, ca 12-15 liter.
15:50 Koker. Effekt 50%.
17:00 4 dl slurry klargjort, Nottingham-gjær fra brygg #8.
17:30 Kjøling.
17:50 Tapping. Var nok for tidlig, for det som ble tappet ut mot slutten var varmere. Senket tappehastigheten.
19:30 Alt vasket og rengjort.


Bilder

Mye dugg på det nye lokket - nærmest umulig å se igjennom.

Trenger et spor i lokket til sirkuleringsslangen.

4 dl tykk gjærslurry av Nottingham

Kaldt ute, varmt inne = kondens!

Ca 25 liter i gjæringsbøtta.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,