Gå til hovedinnhold

Ølbryggerknekkebrød

Det er ikke bare øl man kan lage av malt.
Mot slutten av brygging av belgisk dubbel tappet jeg av 1.5 dl vørter for å lage knekkebrød av, før tilsetning av humle, så klart.
Jeg tappet også av 4.5 dl for å lage brød på søndag.

Oppskrift

Jeg fant oppskriften til knekkebrødet på matmat.no:

  • 8 dl utvasket mesk
  • 8 dl fint sammalt hvetemel
  • 5 dl vann
  • 1,5 dl vørter
  • 1/2 ts salt

Blandet alt sammen i en stor bolle.
Smørte så jevnte utover på et bakeark (pizza-ark) på et stekebrett.
Forvarmet stekeovnen til 180ºC.
Oppskriften sier 45-60 minutter avhengig av knekkebrødtykkelse, men knekkebrødet mitt ble såpass tykt at det trengte alle 60 minuttene i ovnen.

Resultat

Knekkebrødet ble litt mykt, så kanskje det kunne stått enda lenger i ovnen, men det ble veldig godt.
Mykheten gjør at det egner seg godt sammen med egg og bacon, og det går fint an å skjære i knekkebrødet med kniv.

Oppbevaring

På grunn av mykheten bør de nok oppbevares i fryseren, for å unngå eventuell mugg.

Konklusjon

Ølknekkebrød med akevit-ost (nøkkelost) og alkoholfritt juleøl må kalles suksess!


Blandet alle ingredienser sammen og rørte godt.

Ølbryggerknekkebrød i ovnen på 180ºC i 60 minutter.

20 passe store og passe myke knekkebrød


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,