Gå til hovedinnhold

Tapping av #8 Belgisk Dubbel / Brown Ale på flasker

Batch #8 ble satt til gjæring på to dunker, merket #8.1 og #8.2.
For å forenkle tappingen stakk jeg over begge dunkene ett og samme spann for tilsetting av sukkerlake.

For måling av FG tok jeg prøver av begge to og tok gjennomsnittet av prøvene.
Kanskje litt rart at målingene ikke ble helt like, men det var ikke store avviket.

Priming

Ønsket 3.5 vol CO² på denne ølen.
Det er det høyeste karboneringen jeg har gjort til nå - hveteølet fikk 3.2 vol CO², og den skummer godt i glasset!

Det var 25 liter vørter jeg satte til gjæring, og siden gjæren spiser opp noe av ølet, så antok jeg at det var ca 24 liter øl igjen i spannene til sammen.
Dette har stått til gjæring ved nokså jevnt ca 21ºC.
Kalkulatoren regnet ut at jeg trengte å tilsette 256 gram hvitt sukker.

Tapping

Flasker med "Belgisk Dubbel"
Spannet jeg brukte for omstikking har en tut i bunnen, så jeg koblet noen slanger av forskjellige dimensjoner sammen, festet flaskefylleren og koblet denne til spannet med slangeklemme.

Slangene jeg brukte var i tykkeste laget og var lite fleksible, som gjorde at åpning av krana på spannet var noe vanskelig, da jeg måtte vri hele slangen rundt.
Kanskje det kan bli bedre med litt kortere slange.
Det lakk også litt fra krana hvor slangen var festa, muligens litt dårlig festing med klemma, men det skapte ikke store sølet, bare noen dråper.

Tappingen resulterte i 47 stk 0.5 liters flasker, 3 stk 0.33 liters flasker og 1 stk 0.25 liters flaske.
Totalt ble dette 24.5 liter øl, og ca 3.45 vol CO² i flaskene.
Håper alle flaskene tåler trykket...

Statistikk

Målte FG med refraktometer.
#8.1 ble målt til 6.5 Brix / 25 SG.
#8.2 ble målt til 6.6 Brix / 26 SG.
Plottet gjennomsnittet fra målingene inn og fikk ABV på 7.1%.
Estimert ABV etter karbonering blir 7.7%.

Bryggedato: 06.12.2014
BRYGG NR: 8





Øltype: BELGISK DUBBEL Volum (liter): 24,5





Gjær: Danstar Nottingham






Avmåling refraktometer: SG Brix

OG: 1,058 15,0

FG: 1,0255 6,55










Kalkulator refraktometer: Brix fra SG Brix Korrigert SG

OG: 14,27 14,27 1,059

FG: 6,45 6,55 1,006






ABV:

7,10%










Karbonering:



ABV før karbonering: 7,10%

Sukker (gram): 256

Sukker / liter (gram): 10,45

ABV økning karbonering: 0,61%

ABV på flaske: 7,72%

Vasking av gjær

Ølet ble passelig mørkt
Vasket gjæren fra spannet #8.1.
Helte først over i desinfisert kjele (med Starsan) og så over på en desinfisert beholder.
1 liter vasket Nottingham-gjær, satt i kjøleskapet.

Første smaking

Øl smaker ikke helt øl uten kullsyre, men jeg kjenner smak fra kandissukkeret og av kjeks.
Ølet er veldig tørt, nesten i tørreste laget før tilsetting av sukkerlaken.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,