Gå til hovedinnhold

Batch #12 - APA Mosaic

Batch #12 er en single-hop American Pale Ale med Mosaic-humle.

Jeg hadde 100g Mosaic-humle liggende som jeg ikke visste om jeg kunne blande med noen andre typer humle, siden denne er nokså kompleks, med innslag av mango, sitrus, jord, tropiske frukter, blåbær, og sikkert mye mer.
Derfor skulle dette brygget bli en single-hop, hvor jeg kun tilsetter Mosaic-humlen, noe i starten for å gi både den bitterheten jeg ønsker, og deretter på flere forskjellige tidspunkter for å forsøke å trekke ut mest mulig fra skapsspekteret fra denne humle.

Maltprofilen er høyst preget av #3 American Pale Ale, men med anelse høyere andel av cara- og hvetemalt for å gi en litt kraftigere maltprofil på ølet.

God medhjelper

Min kjære Hanne hjalp til på bryggedagen, og vi rakk også å flaske #11 - Honning Porter 2 den samme dagen.
Dette brygget er vårt første brygg sammen, et sommerlig brygg med god maltfylde og god fruktighet.
Vi fant tidlig ut at dette brygget kan hete noe i retning av "sommerfugl", men bare hvis ølet blir bra så klart.

Husk maltsila ved innmesking

Når kornet tilsettes under innmesking, så er det veldig smart å huske maltsila - ellers blir det veldig mye søl og bryggedagen tar lenger tid.
Alt måtte spas ut av kjelen, over til et gjæringsspann og kjelen måtte gjøres ren for kornrester.

Husk også på at tappetuten på kjelen også må gjøres ren, så her måtte jeg skru av tappen på krana for å få ut alt kornet.

Etter rengjøring, 2 ganger på grunn av manglende rengjøring av tappekrana, og ha spadd tilbake alt maltet og vannet, så var vi klare til å kontrollere inn temperaturen.
Temperaturen hadde falt noe i løpet av denne prosessen, men bare med noen grader, som vi fikk økt igjen nokså raskt.

Vi mesket veldig lenge, ca 4,5 timer, litt for å kompansere mot trøbbelet i starten, litt for å kompansere mot den dårlige erfaringen fra brygg #11 med dårlig utbytte, og litt fordi jeg måtte ut og kjøre for å hente nytt gjæringsspann hos en kamerat da vi skulle tappe #11 på flasker.

Bryggeskjema

Bryggedato: 25.05.2015
BRYGG NR: 12





Øltype: APA Single Hop Mosaic Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5,000 Pale malt 3-4 EBC 83,33% 296 59,20
0,800 Caramel malt 40 EBC 13,33% 268 8,58


0,00% 268 0,00
0,200 Hvetemalt 3,33% 268 2,14


0,00% 268 0,00
6,000 Malt

69,92





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
10,00 Mosaic 12 60 12,8
10,00 Mosaic 12 30 6,4
20,00 Mosaic 12 15 6,4
30,00 Mosaic 12 5 3,2
30,00 Mosaic 12 0 0,0
100,00 HUMLE

28,8





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)















0,00 Tilsetninger











Temp.(C) Tid (min.)

1. Mesking 64 60

2. Mesking 78 5

3. Mesking



Skylling 78 60











Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 45 FG: 11





Utnyttelse: 70%
ABV: 6,0 %








Bitterhet (IBU): 37
Gjær type Safale US-05
Farge (EBC): 30












Date Temp (C)
1. Gjæring
25.05.2015 20,0 2 uker
2. Gjæring


Flasking/Karbonering
07.06.2015 20,0 2 uker




















Kommentar:



2 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet.
Starte med 22 liter meskevann.


Kokeskjema

Bryggedato: 25.05.2015
BRYGG NR: 12





Øltype: APA Single Hop Mosaic Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Humle 1

60 30 Humle 2
75 15 Humle 3
90



75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, halv tablett, knust
85 5 Humle 4

88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90

90 0 Humle 5
90 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Avlesing 1
Avlesing 2
Avlesing 3
Hydrometer






SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
1
Rent vann
0,000 0,0








2
Før kok
1,050 13,1








3
Etter kok











4
Etter kjøling
1,048 12,2
1,047 12,0



1,051
5
Siste avrenning fra maltsil
1,011 2,7










Bryggelogg


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


14:00


Startet oppvarming av vann til 70ºC. 33.5 cm høyde i kokeren (22 liter).
14:30


2 gram Natron i vannet.
14:47 70ºC 72ºC
Start innmesk.
15:30 65ºC 58ºC 40% Glemte maltsila! Ble mye søl. Fram og tilbake med all mesken via gjæringsbøtte. Rengjorde sirkulasjonsslangen og tappetuten for korn.
15:36 64ºC 62ºC topp

15:39 64ºC 63ºC

15:51 68ºC 67ºC 10% Termostat ned. Keep warm. Sirk av. Lokk helt på.
18:24 67ºC

Meskingen har stått urørt siden kl 15:51.
19:20

50% Termostat til 78ºC. Sirk.
20:25 79ºC 74ºC
Begynne utvask. Løftet opp maltsil.
20:30


5 liter 83ºC vann over mesk.
20:32


4 liter 80ºC vann over mesk.
20:34


3 liter 80ºC vann over mesk. Totalt 14 liter vann til utvask.
21:11 100ºC

Koker!
21:20


Målt opp humle (Mosaic, single hop): H1=10g, H2=10g, H3=20g, H4=29g, H5=29g
21:22


Preboil size: 28.7 liter (43.5 cm høyde i kokeren). Målt etter tapping til knekkebrød og brød.
21:30


Start kokeskjema. H1 oppi
22:00


H2 oppi
22:15


H3 oppi. Kjøler oppi. Protafloc oppi.
22:25


H4 oppi.
22:28


Yeast VIT oppi.
22:30


Skrudd av varme. Start kjøling. H5 oppi.
23:20


24 liter i gjæringsspannet, med 2 pk Safale US-05 tørrgjær (rehydrert). Fordampet 4.7 liter i løpet av 1h10m koking.
00:10


Ferdig vask.


Bilder


Safale US-05 gjær

Mosaic humle




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,