Gå til hovedinnhold

Batch #13 - APA Cascade

Batch #13 er en single-hop American Pale Ale med Cascade-humle.

Maltsammensetningen er den samme som for #12 APA Mosaic og mengden humle er lik.
Metoden med å tilsette humle fem ganger i løpet av kokeperioden er den samme, med de samme tidspunktene, men jeg tilpasset mengdene slik at jeg skulle få ønsket bitterhet.

Cascade-humlen har en alfasyre på 6.7%, vesentlig lavere enn for Mosaic, så jeg ender nok opp med noe som er en smule mindre bitter, og aromaen er nok noe nedtonet i forhold til forrige batch.

Jeg gjenbrukte gjæren fra #12, Safale US-05.
Den har stått i kjøleskapet veldig lenge, siden 19. juni, men jeg har hatt god erfaring med å gjenbruke gjær selv etter flere måneder, da #11 Honning Porter 2 ble veldig god med gjær som hadde ligget lenge i kjøleskapsdvale.

Ny metode med ekstra lang mesketid, igjennom natten

Jeg startet mesking på natten, etter jeg kom hjem fra fest.
Startet med å varme opp meskevannet kl 03:00 og var ferdig med innmesk kl 03:45.
Deretter la jeg på lokket, skrudde av apparatet og gikk og la meg.
Startet på igjen ca kl 12 med ny oppvarming.

Føler jeg fikk en tyngre vørter denne gangen enn ved #12, muligens fordi meskeperioden var lengre eller fordi jeg meskingen foregikk på et brede spekter av temperatur, da temperaturen falt ca 10ºC i løpet av natten.

Det blir sikkert godt øl av dette også.

Bryggeskjema

Bryggedato: 30.08.2015
BRYGG NR: 13





Øltype: APA Cascade Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5,000 Pale malt 3-4 EBC 83,33% 296 59,20
0,800 Caramel malt 40 EBC 13,33% 268 8,58


0,00% 268 0,00
0,200 Hvetemalt 3,33% 268 2,14


0,00% 268 0,00
6,000 Malt

69,92





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
30,00 Cascade 6,7 60 21,4
19,00 Cascade 6,7 30 6,8
15,00 Cascade 6,7 15 2,7
15,00 Cascade 6,7 5 0,9
19,00 Cascade 6,7 0 0,0
98,00 HUMLE

31,8





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)












0,00 Tilsetninger











Innmesking temp (ºC) Tid (min.) Temp (ºC) Liter
Innmesk 74 5 67 22
1. mesking
60 67
2. mesking
60 78
Skylling 80 60 78 14










Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 50 FG: 13





Utnyttelse: 70%
ABV: 6,0 %








Bitterhet (IBU): 34
Gjær type Safale US-05 (slurry fra #12)
Farge (EBC): 20












Date Temp (C)
1. Gjæring

20,0 3 uker
2. Gjæring


Flasking/Karbonering

20,0 2 uker










Kommentar:



2 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet.
Starte med 22 liter meskevann.
Skylle (utvask) med 14 liter vann, 80ºC.

Kokeskjema

Bryggedato: 30.08.2015
BRYGG NR: 13





Øltype: APA Cascade Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Humle 1

60 30 Humle 2
75 15 Humle 3
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, halv tablett, knust
85 5 Humle 4

88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Humle 5
90 0 Skru av koker. Start kjøling.


Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Avlesing 1
Avlesing 2
Avlesing 3
Hydrometer






SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
1
Rent vann
0,000 0,0









2
Før kok
1,049 12,6









3














4
Etter kjøling
1,051 13,1
1,052 13,3



1,056

5
Siste avrenning fra maltsil
1,011 2,8










Bryggelogg


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


03:00


22 liter vann. 2 gram natron i vannet.
03:55
74ºC
Start innmesk. Varme av.
03:40


Ferdig innmesk. Sirk m/bøtte.
03:45
67ºC
68.5ºC utenfor maltsil. Lokk på over natta. Apparatet er skrudd av.
11:50 39ºC 58ºC 20% Våken! Varmetap i mesken på ca 9ºC i løpet av 8 timer. Termostat 75ºC.
12:13 77ºC 55ºC
Termostat slo ut.
12:18

50% Sirk utenfor silkar med lokk delvis på.
12:20 54ºC
60% Startet oppvarming av 15 liter vann til 80ºC.
12:24 60ºC


12:31 70ºC


12:36 78ºC
40% Justerte termostat (til den slo ut).
12:48 65ºC 62ºC

13:00 70ºC 66ºC
Sirk, vekslet mellom oppi og utenfor.
13:07

50% Sirk oppi.
13:09


Sirk utenfor.
13:17 74ºC 70ºC

13:29 76ºC 72ºC

13:40 74ºC 74ºC

14:16


Løftet opp maltsil.
14:18


Startet å helle 82ºC vann over.
14:24


12 liter vann på 82ºC-84ºC over. Renner sakte igjennom maltsila, som ønsket.
14:26


2 liter vann til over.
14:37


Vørteren står 45 cm opp i kokekaret (pre-boil size).
14:55 99ºC

Koker!
14:58


Tappet av 4.5 dl vørter til brød.
15:00

60% Start kokeskjema.
15:30


H1 oppi.
16:00


H2 oppi.
16:11


Kjølespiral oppi.
16:15


H3 oppi. Protafloc oppi.
16:20


Rørte rundt, lagde spiral i vørteren.
16:25


H4 oppi.
16:28


Yeast-VIT oppi.
16:30


Start kjøling. H5 oppi.
16:45


Målt opp 0.3 liter slurry av Safale US-05 fra #12. Desinfisert gjæringsspann.
17:07


Startet tapping.
17:10


Tilsatt 0.3 liter gjærslurry.
17:15


Ferdig tappet. Ble 24 liter, inkl gjær.


Bilder

Cascade humle

Vørter til koking

Safale US-05 gjærslurry fra #12

Vørter under kjøling

Tapper vørteren til gjæringsspann igjennom en sil for tilføring av oksygen

Tapping av vørter til gjæringsspann



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,