Gå til hovedinnhold

Batch #14 Amber Christmas Ale 2

Batch #14 blir et juleøl på nesten samme oppskrift som #6 Amber Christmas Ale fra i fjor, men det er noen forskjeller.

Jeg syntes metoden med å meske over natta fungerte bra for #13 så jeg gjentok denne prosessen, både fordi jeg ønsket å teste den igjen og fordi jeg hadde et noe trangt tidsskjema på lørdagen, selve bryggedagen.

Istedenfor å tørrhumle så tilsatte jeg store mengder humle helt til slutt på kokeskjemaet i det jeg startet avkjøling, fordi jeg sist fikk så mye humlerester over på flaskene noe jeg ønsker å unngå i år.

Gjæren er byttet ut. I fjor brukte jeg Danstar Nottingham, men i år ønsket jeg å prøve Safale US-05, som jeg har hatt suksess med fra de to siste bryggene. I tillegg har Bryggselv byttet ut sin anbefaling av gjær for dette ølsettet til Safale US-05 for bryggere som bruker tørrgjær.

Istedenfor å kjøpe ølsettet fra Bryggselv som jeg gjorde i fjor, så kjøpte jeg ingrediensene løst, knust malt hos Bryggeland i Drammen og humle hos Bryggselv på Hasle i Oslo. Jeg hadde to pakker Safale US-05 fra før.

På smertegrensen av mengde humle i bryggeriet

BB30 klarer maks 215 gram humle tilsatt under koking. Det kom noe humle ut sammen med vørteren da jeg tappet til gjæringsspannet. Etter tapping så jeg at humlerestene lå helt opp til tappetuten.

Dersom det trengs mer humle kan man vurdere humlepose på det siste av humle som tilsettes. Trolig må posen tas ut når vørteren skal tappes, ellers vil posen mest sannsynlig tette tappetuten. Kanskje kan posen bindes fast i et fiskesnøre, slik at posen enklere kan "fiskes opp" når vørteren skal tappes?

Nytt forsøk med plexi-glasslokket

Jeg hadde tidligere hatt problem med mye dugg på plexi-glasslokket slik at det ikke var mulig å se igjennom det, men løsningen viste seg å være veldig enkel.
Jeg spylte litt på undersiden av lokket med vørter fra sirkuleringsslangen, og vips, duggen ble borte og det gikk an å se igjennom.

I tillegg har jeg borret et lite hull i lokket, stort nok til at termometeret kunne stikkes nedi, slik at termometeret kan stå nedi mesken over lengre tid.
Dermed trenger ikke lokket å stå på skrå når jeg skal måle temperaturen i mesken, noe som begrenser varmetapet.

Bryggeskjema

Bryggedato: 06.11.2015
BRYGG NR: 14





Øltype: Amber Christmas Ale Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5,000 Pale malt 3-4 EBC 76,92% 296 59,20
0,500 Munich malt 25 EBC 7,69% 268 5,36
0,500 Caramel malt 30 EBC 7,69% 268 5,36
0,500 Caramel malt 120 EBC 7,69% 268 5,36


0,00%
0,00
6,500 Malt

75,28





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
15,00 Chinook 12,7 60 20,3
50,00 Centennial 8,5 15 11,3
50,00 Centennial 8,5 2 1,5
100,00 Centennial 8,5 0 0,0



0 0,0
215,00 HUMLE

33,2





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min)












0,00 Tilsetninger











Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min.) Liter
Innmesk 74 67 5 22
1. mesking
67 60
2. mesking
78 60
Skylling 80 78 60 14










Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 64 FG: 16





Utnyttelse: 70%
ABV: 6,0 %








Bitterhet (IBU): 38
Gjær type Safale US-05
Farge (EBC): 20












Date Temp (C)
1. Gjæring

18,0 2 uker
2. Gjæring


Flasking/Karbonering

20,0 2 uker










Kommentar:



Rehydrere tørrgjæren i kokt og avkjølt vann, ca 20 minutter før avkjøling starter.
2 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet.
Starte med 22 liter meskevann.
Skylle (utvask) med 14 liter vann, 80ºC.

Kokeskjema

Bryggedato: 06.11.2015
BRYGG NR: 14





Øltype: Amber Christmas Ale Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Humle 1

75 15 Humle 2
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, halv tablett, knust
85 5 Humle 3

88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Humle 4
90 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Avlesing 1
Avlesing 2
Avlesing 3
Hydrometer






SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
1
Rent vann
0,000 0,0









2
Før kok
1,062 16,0






1,059

3














4
Etter kjøling
1,055 14,0
1,053 13,9
1,052 13,6
1,060

5
Siste avrenning fra maltsil
1,019 5,0











Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


21:15


Startet kveld 06.11.2015. Startet med å fylle vann. 31.5 cm høyde fra bunnen av maltsil. Maltsila står ca 2 cm opp fra bunnen. Omtrent 22 liter.
21.51 76ºC 76ºC
Startet innmesking. Varme av!
21:55


Ferdig innmesk.
21.56


Sirk med bøtte.
21:59
66ºC
På med lokk. Meske over natta. Start meskesteg 1.
22:07
69ºC
Målt dypt i mesk.
22:09


Sirkulerte mer med bøtte.
22:14
66ºC
Målt dypt i mesk.




Neste dag, 07.11.2015.
10:00 33ºC
50% Start meskesteg 2. Satt termostat 80ºC.
10:22

80% Sirk med pumpe utenfor maltsil.
10:29 64ºC 47ºC
Noe sirk oppi, så utenfor.
10:36 67ºC 58ºC
Sirkulert oppi i ca 5 minutter, så utenfor.
10:38
56ºC

10:39


Sirk oppi.
10:41

100%
10:42 66ºC 60ºC
Bruker plexi-lokket. Hjalp å spyle lokket med vørter for å unngå mye damp på lokket – ble lettere å se igjennom.
10:43 70ºC

Sirk utenfor.
10:48 83ºC

Sirk oppi.
10:50 75ºC
80% Varmer opp 15 liter vann til utmesk.
10:52 79ºC 64ºC
Trolig feil avlesing av mesketemperatur...?
10:53 80ºC
60%
10:56 79ºC 76ºC

10:57 80ºC 79ºC 10% Sirk utenfor.
11:00 78ºC


11:02 78ºC 75ºC 20%
11:04 77ºC
30%
11:07 78ºC


11:09 78ºC 75ºC

11:14 78ºC 75ºC 40%
11:16


Fortsetter å sirkulere oppi, renner fint igjennom ennå.
11:19 78ºC 78ºC
Trolig feil avlesing av mesketemperatur, målt i området hvor det pumpes sirkulert vørter til.
11:21
76ºC
Ny avlesing av mesketemp etter å ha flytta litt på sirkuleringsslangen.
11:22

50%
11:25 78ºC 77ºC

11:32 77ºC 78ºC
Målt opp humle: H1=15g Chinook 12.7%. H2=50g Centennial 8.5%. H3=50g Centennial 8.5%. H4=100g Centennial 8.5%.
11:35 77ºC 79ºC 30% Sirkulering av.
11:38


Løftet opp maltsila.
11:49

90% Utmesk. Helte over 14 liter vann på ca 80ºC. Termostat til 110ºC. Startet koking av vann til rehydrering av gjær.
11:55


Tappet av 4.5 dl vørter til brød.
12:03


Preboil: 30.2 liter (45.8 cm høyt i kokekjelen). Siler av skumlaget som legger seg på toppen (bruker fiskeøse).
12:15

70% Startet kokeskjema.
12:45


H1 oppi.
12:45


Rehydrerer gjær i 33ºC vann. 1 dl per pakke 11g tørrgjær (2 pakker).
13:02


Rørte i gjæren under rehydrering.
13:30


H2 oppi. Protafloc oppi (halv tablett). Kjølespiral oppi.
13:40


H3 oppi.
13:43

60% Yeast-VIT oppi, 2 gram.
13:44


Halvminuttet før 13:45 rørte jeg rundt i kokekjelen for å lage dragsug, for å bedre fordele humlen i H4 som skal tilsettes.
13:45

0% H4 oppi. Koker av. Kjøling på.
14:30


Startet tapping.
14:43


23.5 liter øl til gjæring.


Bilder

Letter å se igjennom plexi-glasset etter spyling med vørter.

Humle til oppmåling.

Full kokekjele, 30.2 liter preboil.

Oppmålt humle.

Gjær til rehydrering.

Vørter under koking. Silte bort skumlaget som la seg på toppen.

Brukte meskeskje til å røre ut humle og til å sentrifugere.

100 gram humle tilsatt ved kokeslutt.

Mye humlerester - på smertegrensen av hva bryggeriet mitt takler.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,