Gå til hovedinnhold

Batch #16 - American Pale Ale Mosaic

Ny runde med American Pale Ale Mosaic, som jeg også lagde som batch #12.

Jeg brukte ca 3.5 dl Safale US-05 slurry fra gjærhøstingen etter #14.
Dette er gjær fra samme høstingen som jeg også brukte til batch #15, men der brukte jeg bare ca 2 dl.
Men nå derimot, nå er alt brukt.

Det lar seg muligens bruke 1-2 liter mindre meskevann - dette bør testes.

Det blir ca 24 liter øl, satt til gjæring på 18-19ºC.

Bryggeskjema

Bryggedato: 17.01.2016
BRYGG NR: 16





Øltype: American Pale Ale Mosaic Volum (liter) 25





Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5,000 Pale malt 3-4 EBC 83,33% 296 59,20
0,800 Caramel malt 40 EBC 13,33% 268 8,58
0,200 Hvetemalt 3,33% 296 2,37


0,00% 268 0,00


0,00% 268 0,00
6,000 Malt

70,14





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
10,00 Mosaic 12 60 12,8
10,00 Mosaic 12 30 6,4
20,00 Mosaic 12 15 6,4
30,00 Mosaic 12 5 3,2
29,00 Mosaic 12 0 0,0
99,00 HUMLE

28,8



Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min.) Liter
Innmesk 72 64 5 22
1. mesking
64 60
2. mesking
78 30
Skylling 80 78 15 14










Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 64 FG: 3





Utnyttelse: 70%
ABV: 6,1 %








Bitterhet (IBU): 37
Gjær type Safale US-05 (slurry fra #14)
Farge (EBC): 20












Date Temp (C)
1. Gjæring

19,0 2 uker
2. Gjæring


Flasking/Karbonering

20,0 2 uker










Kommentar:



Rehydrere tørrgjæren i kokt og avkjølt vann, ca 20 minutter før avkjøling starter.
2 gram natriumbikarbonat (Natron) i meskevannet (fortrinnsvis for mørke øltyper).
Starte med 22 liter meskevann.
Skylle (utvask) med 14 liter vann, 80ºC.


Kokeskjema

Bryggedato: 17.01.2016
BRYGG NR: 16





Øltype: American Pale Ale Mosaic Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
30 60 Humle 1

60 30 Humle 2
75 15 Humle 3
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, halv tablett
85 5 Humle 4

88 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
90 0 Humle 5
90 0 Skru av koker. Start kjøling.


Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Avlesing 1
Avlesing 2
Avlesing 3
Hydrometer






SG BRIX
SG BRIX
SG BRIX
SG
1
Rent vann
1,000 0,0








2
Sen avrenning fra maltsil
1,011 2,9








3
Sen avrenning fra maltsil #2 (tatt med)
1,012 3,0








4













5
Før kok (pre-boil)
1,055 14,2
1,049 12,8
1,050 12,9
1,051
6













7
Etter avkjøling / til gjæring (OG)
1,051 13,1






1,056

Også denne gangen fikk jeg avvik på ca 0.005 mellom målingene jeg gjorde med refraktometer og hydrometer, som jeg også registrerte under brygging av batch #15 Blonde Ale.

Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


15:30

100% Startet oppvarming av ca 22 liter (31 cm opp i maltsil).
15:47


Tilsatte 2-3 gram natron i meskevannet.
16:19 70 70,5 40% Start innmesk. Keep Warm. Termostat 65ºC.
16:25


Ferdig innmesk. Start mesketrinn 1. Sirk m/bøtte.
16:26 68 63,5
Sirk m/bøtte.
16:27 68 64,5

16:30 68 63,4
Sirk m/pumpe – oppi og utenfor.
16:35 66 63,2

16:36 66 63,1 40% Termostaten slo inn, varmen på.
16:39 75 63,2
Termostat ned.
16:41 76 63,3
Sirk utenfor.
16:44


Sirk oppi litt, så utenfor.
16:45 64 62,8 30% Termostat 65ºC (varme på).
16:46 64 62,8 40%
16:49 66 62,9

16:51 67 62,9 30%
16:53 66 62,9
Sirk oppi 1 min, så utenfor.
16:55 65 63,0

16:56 65 63,1

16:57

40%
17:02 66 63,2
Sirk oppi.
17:04 66 63,6
Sirk utenfor.
17:05 66 63,8

17:06 66 63,9

17:07 66 63,8

17:08


Sirk oppi, strupet.
17:11 66 64,7 30% Sirk utenfor.
17:12 66 64,8

17:13 66 64,8 0% Sirk av. Termostat ned.
17:21 63 64,2 30% Termostat opp. Startet oppvarming av 15 liter skyllevann.
17:33 65 64,2

17:37 65 64,2

17:43

80% Start mesketrinn 2. Sirk utenfor. Termostat 80ºC.
17:47 70 64,2

17:49 77 64,3
Sirk oppi, strupet.
17:53 77 68,9

17:54 78 72,5 60%
17:55 77 74,0 70%
17:56 78 76,1
Sirk utenfor.
17:58 78 76,2
Sirk oppi, strupet.
18:00 83 76,1 60%
18:01 82 76,1 40%
18:02 82 76,5

18:03 80 77,1

18:04 80 77,5

18:05 80 77,8

18:06 80 78,0 30% Nådd temperatur mesketrinn 2, 78ºC. Sirk utenfor.
18:07 78 77,9

18:08 78 78,0

18:09 78 77,9
Sirk oppi, strupet.
18:11 78 77,8

18:13 78 77,4

18:15 78 77,4

18:17 78 77,2 40%
18:19 78 76,9

18:21 79 76,8

18:22 78 76,9

18:26 78 76,8

18:28 78 76,9

18:33 79 76,5

18:38 79
70% Slutt mesketrinn 2. Løftet opp maltsil. Renner sakte. Termostat 110ºC.
18:40


Startet skylling med 80ºC vann.
18:47


13 liter vann til skylling.
18:49


1 liter vann ekstra til skylling.
18:50

100% Startet oppkok.
19:15 99

Koker! Start kokeskjema. Tappet av 4.5 dl vørter og tok 5 dl utvaska mesk til å lage brød.
19:45


H1 oppi.
20:15


H2 oppi.
20:30


H3 oppi. Kjølespiral oppi. Protafloc oppi.
20:40


H4 oppi.
20:43


Yeast-VIT oppi.
20:45


Startet kjøling. H5 oppi.
21:15


Startet tapping til gjæringsspann.
21:27


Tapping ferdig. 24 liter vørter til gjæring.
22:25


Ferdig vasket.


Temperatur


Viser temperaturen avlest fra kokeren (blå) og termometeret i mesken (rød) under meskeperioden.

Bilder

Brygging av APA Mosaic

God nytte av plexiglasslokket med hull til termometer

Mosaic-humlen målt opp til forskjellige koketider.

Litt i underkant av 25 liter øl, inkludert ganske mye gjær.

Også denne gangen skummet det masse under tapping.










Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,