Gå til hovedinnhold

Tapping av #17 APA Mosaic på flasker

Batch #17 har gjæret i 24 dager på ca 18-20ºC.

Sukkerlake

Beregnet sukkerlake for 24 liter øl.
Måltall: 6.25 gram sukker per liter øl.
Beregnet: 150 gram sukker.

Rørte ut 150 gram sukker i 5 dl kokende vann.
Blir ca 2.45 vol CO2 i følge Brewers Friend Beer Priming Calculator.

Final Gravity

Målte Brix på ølet til ca 6.8% Brix med refraktometer, og etter korrigering så endte ølet med FG på 1.013 SG (3.31% Brix).
Målte også med et hydrometer, hvor jeg målte FG til 1.015-1.016 SG.

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlaken ble ABV beregnet til 5.69% på bakgrunn av refraktometer-målingene.
Med bakgrunn i tallene fra hydrometermålingene ble ABV beregnet til 5.42%.

Usikker på hvorfor jeg får så forskjellige målinger, men jeg tar et omtrentlig gjennomsnitt på 5.6% ABV.

Tapping

Tappet 24 liter øl fordelt på flasker av 9 stk 0.33 liter, 38 stk 0.5 liter og 1 stk 2.0 liter.

Gjærhøsting

Høstet gjæren, satt i en beholder på én liter, satt i kjøleskap.

Statistikk

Bryggedato: 05.05.2016
BRYGG NR: 17
Tappedato: 29.05.2016


Gjæring: 24 dager






Navn: Sommerfuglløkka

Øltype: American Ale Volum (liter): 24





Gjær: Safale US-05 (slurry #15+#16)






Avlesning refraktometer: Brix WRI
Korrigert Brix

OG: 13.0
13.00

FG: 6.9
6.90

Wort Correction Factor 0.0%











Kalkulator refraktometer: SG Brix

OG: 1.053 13.00

FG: 1.013 3.31






ABV før karbonering:
5.32%

Utgjæringsgrad:
74.51%





Karbonering:



ABV før karbonering: 5.32%

Sukker (gram): 150

Sukker / liter (gram): 6.25

ABV økning karbonering: 0.37%

ABV på flaske: 5.69%


Bilder

Heverten på plass i gjæringsspannet.

Omstikking av øl til nytt spann med sukkerlake.

Desinfiserte korker.

Desinfiserte flasker på flasketreet.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,