Gå til hovedinnhold

Batch #22 - Amber Christmas Ale 2016

Snart er det jul igjen!

... og Amber Christmas Ale har blitt en gjenganger hos meg, og den skal komme på bordet til julematen i år også.
I år har jeg bestemt meg for å gå tilbake til tørrhumling, som jeg gjorde for 2 år siden.

Dårlig flow i sirkulasjonspumpe

Under mesking fikk jeg problemer med sirkulasjonspumpa til BB30, da den bare stoppa.
Det virka som den sto i spenning, slurra eller noe, men etter litt tid og gjentatte forsøk på å skru den av og på, så starta den igjen og gikk fint resten av meskeperioden.

Strømmåler

Koblet til en nyinnkjøpt strømmåler mellom strømstikk og BB30, og leste av målinger for følgende effekt-prosenter på BB30:
  • 0% = 1.7A
  • 20% = 3.0A
  • 60% = 7.5A
  • 100% = 10A (2240W)


Bryggeskjema

Bryggedato: 05.11.2016
BRYGG NR: 22





Navn: Sheepshank 2016

Kategori: American Amber Ale Volum (liter) 25
Subtype: Amber Christmas Ale

BJCP: 19A @ BJCP 2015






Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5.000 Pale 3-4 EBC 76.92% 296 59.20
0.500 Munich 25 EBC 7.69% 268 5.36
0.500 Caramel 30 EBC 7.69% 268 5.36
0.500 Caramel 120 EBC 7.69% 268 5.36


0.00%
0.00
6.500 Malt

75.28





Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
15.00 Chinook (2014, 12.7% aa) 10 60 13.1
50.00 Centennial 9.4 15 20.4
50.00 Centennial 9.4 2 3.5




0.0




0.0
115.00 HUMLE

37.0





Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring
50.00 Centennial tørrhumle, etter 7d



0.00



0.00
50.00 Tilsetninger
0.00










Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 70 64 20 22
1. mesking
71 20
2. mesking
78 5
Utvask 80 78 30 14










Vannjusteringer Natron Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2
Innmesk
2g 8g
1. mesking



2. mesking



Utvask

5g










Måltall:




(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 64 FG: 16
Førkok SG: 56







Utnyttelse: 85%
ABV: 6.2 %








Bitterhet (IBU): 34
Gjær type Safale US-05 (2pk á 11g)
Farge (EBC): 21












Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

20.0 2 uker
2. Gjæring







Flasking/Karbonering

20.0 2 uker

Kokeskjema

Bryggedato: 05.11.2016
BRYGG NR: 22





Navn: Sheepshank 2016 Koketid (min): 75










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 75 Kok
15 60 Humle 1
60 15 Humle 2
60 15 Protafloc, halv tablett
61 14 Kjølespiral oppi, for desinfisering
73 2 Humle 3
73 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
75 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Refrakto #1
Refrakto #2
Hydro #1
Hydro #2






SG BRIX
SG BRIX
SG
SG
1
Rent vann
1.000 0.0







2
Avrenning maltsil #1 (tatt med)
1.011 3.0






6
Før kok (pre-boil)
1.055 14.0



1.055


7
OG (etter kok, ingen Wort Correct)
1.056 13.8



1.062



Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert.
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W)


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


12:23 16
70% Start oppvarming av 22 liter vann til 70ºC.
12:30


8 gram kalsiumsulfat
12:35


2 gram Natron
13:13 70 70.0 20% Start innmesk.
13:19

0%
13:22


Ferdig innmesk (9 min).
13:30 68 63.2 0% Sirkulert noe med bøtte og så pumpe. Litt dårlig flow. Slangen til pumpa har vridd seg noe.
13:39 70 63.2 0%
13:50 66 63.0 20%
13:52

65% Start mesketrinn 2 (til 71ºC).
13:54 72 63.2

13:55 77 63.2 40% Sirk oppi/utenfor.
14:01 72 67.0 60%
14:04 73 68.9 60%
14:05 74 69.9 60%
14:06 75 70.1 60%
14:07 74 70.5 30%
14:08 75 70.9 0% Nådd mesketrinn 2 (71ºC) (16 min).
14:10 72 71.2 0% Sirk av.
14:12 70 71.3 0%
14:26 68 71.1 20%
14:29 66 71.1 60% Start mesketrinn 3 (78ºC). Sirk utenfor.
14:36 77 70.9 60% Sirk utenfor.
14:38 78 70.9 60% Sirk oppi/utenfor.
14:40 78 75.9 40%
14:41 78 76.1 50%
14:44 78 76.5 50%
14:50


Pumpa stoppa pluttselig. Etter litt tid, skrudde av og på, så starta den igjen.
14:52 80
30%
14:53 80 77.2 30%
14:56 79 77.7 0% Nådd mesketrinn 3 (78ºC) (25 min).
15:00 77 77.8 10% Koblet fra pumpe.
15:07 76
60% Løftet opp maltsil.
15:12 79
80% Skylt med 4.5 liter vann på 78ºC.
15:15


Skylt med 1.5 liter vann på 77ºC.
15:25


Skylt totalt med 14 liter på 76-78ºC. Totalt ca 15 minutter skylling.
15:39


Preboil-size ~30.7 liter (46.5 cm høyt i koker).
15:45 99
60% Koker! Start kokeskjema.
16:00

60% H1 oppi.
16:45

60% H2 oppi. Protafloc oppi.
16:46

70% Kjølespiral oppi. Høyere effekt for å veie opp for kaldere kjøler.
16:48

60%
16:58


H3 oppi. Yeast-VIT oppi.
17:00

AV Varme av. Start kjøling.
17:05


Rehydrerer 2pk á 11g Safale US-05 gjær.
17:35


Glemte å lese av OG. Øste ut litt fra spannet for avlesing, som er litt uttynnet med ca 4 dl gjær etter rehydrering. Totalt 27.3 liter. Satt til gjæring på 19ºC.

Temperaturer

Figur viser temperatur avlest fra BB30 (Koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.

Bilder

Centennial både til aromahumle i kok og tørrhumling.
Batch 22 gjærer. Her fra 06.11.2016

Oppdatering 06.11.2016

Vørteren ble satt til gjæring på 19ºC, men noen timer senere på kvelden var det 16ºC i rommet. Neste dag var det fra 16ºC til 18ºC i gjæringsrommet.
Flyttet gjæringsspannet til et annet rom, som kan holde litt høyere temperatur. Satte en ovn ved siden av på 18ºC.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,