Gå til hovedinnhold

Batch #23 - Vossaøl

Det har vært en stor økt interesse de siste par åra for tradisjonsøl i Norge.
Mye av æren kan nok Lars Marius Garshol ha for å ha skrevet boka "Gårdsøl", en spennende bok om norsk tradisjonelt maltøl.

Jeg fikk en slant kveik-slurry fra Bryggerhuset, mikrobryggeriet til AASS, den 21. desember.
De laget et helnorsk maltøl med norskprodusert malt, einerkvister og med kveik fra Sigmund Gjernes fra Voss.
Etter gjærhøsting så delte de det ut med interesserte ølbryggere i Drammensområdet, og som sagt, så fikk jeg en god slant.

Bryggerhuset sitt vossaøl

Kveiken gir en aroma av blant annet appelsinskall, svært spesielt og spennende.
Denne gjæren har jeg nå brygget med.

Gjæring på høy temperatur

Vossa-kveiken fra Sigmund Gjernes skal gjerne gjære på 39ºC.
Det nærmeste jeg fikk til var på badet, som holdt ca 30ºC på toppen av gjæringsspannet, og 34ºC i bunnen av spannet, satt oppå en rist ca 10 cm over gulvet med varmekabler.

Einerlåg

Gikk en tur i skogen og plukket to bæreposer fulle av einerkvister, tynne kvister.
Plukket av grønne bær, som visstnok gir en besk uønsket smak.
Dagen før lagde jeg 26 liter einerlåg fra disse kvistene, som jeg så brukte til både meskevann og til skylling av masken.
Holdt til side noen kvister, som jeg tilsatte mot slutten av kokingen.


Bryggeskjema

Bryggedato: 26.12.2016
BRYGG NR: 23






Navn: Knutebrygg Vossaøl


Kategori: Norsk Gårdsbrygg Volum (liter) 13
Subtype: Vossaøl


Norbrygg: 13G Klassisk Norsk Hjemmebrygg


BJCP: 34C @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
3.000 Pilsner malt 3.5 EBC 50.00% 296 68.31
3.000 Pale malt 6 EBC 50.00% 296 68.31


0.00% 268 0.00


0.00% 268 0.00


0.00%
0.00
6.000 Malt

136.62






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
12.00 Chinook 2014 (mesk) 12.7 6 5.9
17.00 Hallertau Mittelfrüh 2013 (mesk) 2.85 6 1.9
28.00 Tettnanger 2.1 10 3.5




0.0




0.0
57.00 HUMLE

11.3






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring
45.00 Einerkvister 10




0.00



0.00
45.00 Tilsetninger
0.00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 75 69 10 22
1. mesking
>50 180

2. mesking
> 50


Utvask 83 78 15 3.3












Vannjusteringer Natron Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsiumkarb.
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk Einerlåg med noen kvister



1. mesking




2. mesking




Utvask Einerlåg















Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 86 FG: 17
Førkok SG: 58









Utnyttelse: 63%
ABV: 8.9 %









Bitterhet (IBU): 30
Gjær type Sigmunds Vossa-Kveik (fra AASS)
Farge (EBC): 20














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

35.0 1 uke
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20.0 1 uke






Kommentar:






Starte med 22 liter meskevann (ca 33.5 cm opp i BB30).

Kokeskjema

Bryggedato: 26.12.2016
BRYGG NR: 23





Navn: Knutebrygg Vossaøl Koketid (min): 150










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 150 Kok
150



130 20 Kjølespiral oppi, for desinfisering
135 15 Protafloc, halv tablett
140 10 Humle (Tettnanger)
140 10 Noen einerkvister
148 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
150 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Test # Tid Kommentar
Refrakto #1
Refrakto #2
Hydro #1
Hydro #2






SG BRIX
SG BRIX
SG
SG
1
Rent vann
1.000 0.0







2
Avrenning maltsil #1 (tatt med)
1.062 15.2



1.061

6
Før kok (pre-boil)






1.064


7
OG (etter kok, ingen Wort Correct)






1.087


Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert.
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W)


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar






Dag 1 (2016-12-25): Lage einerlåg.
17:50


Startet oppvarming av 26 liter vann til einerlågen.
18:40 70

Startet tilsetting av einerkvister (803 gram) ved 70ºC.
18:50


Eineren tilsatt, 803 gram einer.
19:00 82


19:17 90

Varme av! Heist opp sila med eineren og lot det renne av. Satte så på lokket.




Holdt av 45 gram einerkvister til koking i vørter i morgen.









Dag 2 (2016-12-26): Bryggedag.




Tappet av 3.27 liter einerlåg for skylling senere. 22 liter meskevann.
12:44
75.3
Start innmesk!
12:54
67.0
Ferdig innmesk! Sirk m/bøtte. Noen einerkvister oppi.
12:58


Humle i mesken: 17g Hallertau Mittelfrüh (2.85% AA, 2013) og 12g Chinook (12.7% AA, 2014).
13:08
66.5
66-67ºC i mesk.
15:32
65.7
65.3-66.1ºC i mesk.
16:03


Startet svak oppvarming av mesk. Startet oppvarming av 3.27 liter einerlåg for skylling.
16:10


Vørtermåling (under mesk): 1.067SG@42ºC
16:15
70.0
Mesking ferdig! Løftet opp maltsil for avrenning.
16:16


Manglet pH-strips med høyere skala – pH målt til over 5.5 i både topp av mask og i vørter.
16:21


Startet skylling med litt og litt vann, ca 83ºC. Lot det renne godt ned igjennom masken før jeg helte på mer.
16:32


Siste avrenning til bøtte: 15.2ºBrix med refraktometer, og 1.059SG@29ºC=1.061SG med hydrometer.
16:35
100.0
Preboil-SG: 1.060SG@38ºC=1.064SG. Preboil-size: 28cm = 19.1 liter.




Target volume: 15.3 liter (1.080 SG) = 22.4 cm høyde (5.6 cm lavere enn nå).




Silet av proteinet som underveis la seg på toppen under koking.
17:23


Volume: 26.5cm høyde
18:00


Volume: 25.0 cm høyde. Kokt ned 1.5cm på 37 minutter: 0.0405 cm / min. Gjenstår ca 64.1 min til med kok.
18:28


Volume: 23.5cm = 16.1 liter. 1.063SG@64ºC=1.078SG. 1.070SG@52ºC=1.080SG.
18:50


Tilsatte 28g humle Tettnanger (2.1% AA) og 45g einerkvister.
19:00
100.0
Varme av! Start kjøling.
19:11


Rørt en del. Stoppet kjøling.
19:14
37.8
Startet tapping.
19:28


Satt 12.5 liter vørter til gjæring på badet oppå en risk, ca 33ºC. OG=1.085SG@28ºC=1.087SG.


Temperaturer

Figur viser temperatur avlest fra BB30 (Koker) med blå strek og temperatur målt med digitalt termometer i mesken med rød strek.

Bilder

Dagen før: Einerkvister til einerlågen

Dagen før: Varmer einerlågen

Isolerte BB30 med et gammelt liggeunderlag.
Vørter til vossaøl, før kok.


Rester av utfelt protein og einerkvister etter koking.

Isolerte gjæringsspannet med et sengeteppe, på badet.

Original Gravity på 1.087 SG.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,