Gå til hovedinnhold

Batch #27 - American Amber Christmas Ale - Sheepshank 2017

Jula kommer tidligere på bryggeren enn på kjærringa.
Det er på høy tid å få satt årets juleøl.
Dette ølet skal jeg i år brygge dobbelt opp; dobbelt så mye jul.

Eksperiment med sirkulering

Jeg bestemte meg for å gjøre et lite eksperiment, med å la sirkuleringen av vørter renne over maltsila. Jeg hadde en teori om at det kornet som rant over sammen med vørteren ville holde seg på toppen av vørteren på utsiden av maltsila og ikke bli trekt ned mot krana på BB30 og inn i sirkuleringen igjen.

Jeg tok feil. Filteret til sirkuleringspumpa gikk tett 3 ganger. Tilbake til å skifte mellom å sirkulere vørteren oppi og utenfor maltsila. Må virkelig få laget meg en løsning som gjør at jeg kan enklere justere mengden som renner oppi vs utenfor.

Innkjøp av ingredienser

Kjøpte 4 pakker tørrgjær av Safale US-05, 300 gram Centennial og knust maltblanding til to brygg.

Kanskje kan jeg gjenbruke gjærkaka fra første brygg når jeg brygger neste runde. Jeg skal tørrhumle disse, så gjæren vil ikke være ren. Men siden det er samme oppskrift på begge bryggene og humlearomaen vil avta etter hvert, så bør det gå bra.

Bryggeskjema

Bryggedato: 15.10.2017
BRYGG NR: 27






Navn: Sheepshank 2017


Kategori: American Amber Ale Volum (liter) 26
Subtype: Amber Christmas Ale


BJCP: 19A @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5,000 Pale 3-4 EBC 76,92% 296 56,92
0,500 Munich 25 EBC 7,69% 268 5,15
0,500 Caramel 30 EBC 7,69% 268 5,15
0,500 Caramel 120 EBC 7,69% 268 5,15


0,00%
0,00
6,500 Malt

72,38






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
18,00 Chinook (2014, 12.7% aa) FWH 8,5 90 14,3
50,00 Centennial 9,7 15 21,0
50,00 Centennial 9,7 2 3,6




0,0




0,0
118,00 HUMLE

38,8






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring
50,00 Centennial tørrhumle, etter 7d




0,00



0,00
50,00 Tilsetninger
0,00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 71 64 20 22
1. mesking
71 20

2. mesking
78 5

Utvask 80 78 30 14












Vannjusteringer Natron (E500) Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsium-karbonat (kritt) (E170)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk
2g 9g
2g
1. mesking




2. mesking




Utvask

5g













Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 55 FG: 16
Førkok SG: 52









Utnyttelse mesking: 76%
ABV: 6,4 %









Bitterhet (IBU): 36
Gjær type Safale US-05 (2pk á 11g)
Farge (EBC): 21














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

20,0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20,0 2 uker

Kokeskjema

Bryggedato: 15.10.2017
BRYGG NR: 27





Navn: Sheepshank 2017 Koketid (min): 75










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
-15 90 Humle 1 (First Wort Hopping)
0 75 Kok
60 15 Humle 2
60 15 Protafloc, halv tablett
61 14 Kjølespiral oppi, for desinfisering
73 2 Humle 3
73 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
75 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG/Brix

Målte Preboil SG til 1.052.
Målte OG til 1.055.

Målinger gjort med hydrometer.

Bryggelogg

Kommentarer:
Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert.
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W)


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


13:30


Start oppvarming av meskevann, 22 liter (til 71ºC).
14:00


Start oppvarming av skyllevann, 14 liter (til 80ºC).
14:18


Tilsatt vannjusteringer.
14:25 72 72,0
Innmesk på 72ºC.
14:32 70 73,1 AV Isolert og skrudd av all varme.
14:42 68
AV
15:00 65 64,2 AV
15:01

20% Startet sakte økning mot 78ºC.
15:07

20%
15:17 70 66,2 20%
15:21 67 65,8 50% Begynn skylling og sirkulering med pumpe.
15:25 70 66,9 50%
15:38 77
50% Pumpefilteret tett. Rengjort filter og sirkulert litt med bøtte.
15:42 76
20% Sirk utenfor, for mye som rant over silkaret.
15:51

50% Sirk utenfor. Litt med bøtte også. Tett filter igjen.
15:56 80 73,2 50% På og av med varme. Sirk oppi/utenfor.
15:58 79 75,1 20%
16:05 76 76,3 30%
16:07 76 76,5 30%
16:10 77
40%
16:14 78 76,4 40%
16:15 78
0% Søl! Lakk ved plastringen på toppen av BB30. Feilplassert sirkuleringsslange.
16:20 77
20%
16:35

50% Løftet opp maltsil. Skylling ferdig!
16:59 84
80% H1 oppi (First Wort Hopping)
17:15 94
80%
17:25 99
60%
17:27 99
50% Preboil volum på 31.4 liter (46 cm høyt). SG-prøve målt til SG 1.050@31ºC = SG 1.052 @ 20ºC.
17:30 99
50% Start kokeskjema! Rører om en gang i blant.
17:36 99
60% Proteinlaget på topp har begynt å brekke opp. Økt varme (effekt).
18:30 99
60% H2 oppi. Whirlfloc oppi. Kjølespiral oppi.
18:43 99
60% H3 oppi. Yeast-VIT oppi.
18:45 99
AV Varme av. Start kjøling!




Post-boil volum på 29.7 liter (43.5 cm høyt).
19:20


Start tapping. OG-prøve viser SG 1.055 @ 20ºC.
20:15


26.5 liter i gjærringsspann. Satt på ca 20-21ºC.
20:45


Ferdig vasket. Brukt ca 7:15 timer.


Bilder

Sirkulering av vørter. Logg av pleksiglass.

Oppmålt humle, Centennial.

2 pk Safale US-05 tørrgjær.

Mask (utvasket mesk) til brødbaking og knekkebrød.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,