Gå til hovedinnhold

Batch #28 - American Amber Christmas Ale - Sheepshank 2017 (b)

I år ble det dobbelt så mye jul.
Jeg satte enda en runde med Sheepshank, Amber Christmas Ale.

Sirkulering av vørter

Etter den negative erfaringen jeg gjorde meg ved forrige brygg da jeg lot sirkuleringspumpa gå for fullt slik at det rant vørter og maltrester over meskekaret, slik at sirkuleringspumpa gitt tett flere ganger, så unnlot jeg at dette skjedde denne gangen.
Jeg klarte å finne et balansepunkt på kanten av meskekaret slik at deler av sirkulert vørter rant oppi og resten rant utenfor slik at væskestanden aldri kom faretruende høyt.

Gjenbruk av gjær

Jeg tappet brygg #27 på flasker denne samme dagen og gjenbrukte gjæren som lå igjen på gjæringsspannet.
Jeg rengjorde og desinfiserte et annet gjæringsspann til dette nye brygget, da det forrige hadde mye størknet gjærrester og humlerester oppover kantene av spannet, så helte jeg over det meste av gjæren etter jeg begynte å tappe av vørteren etter koking.

Bryggeskjema

Bryggedato: 05.11.2017
BRYGG NR: 28






Navn: Sheepshank 2017 (b)


Kategori: American Amber Ale Volum (liter) 25
Subtype: Amber Christmas Ale


BJCP: 19A @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
5,000 Pale 3-4 EBC 76,92% 296 59,20
0,500 Munich 25 EBC 7,69% 268 5,36
0,500 Caramel 30 EBC 7,69% 268 5,36
0,500 Caramel 120 EBC 7,69% 268 5,36


0,00%
0,00
6,500 Malt

75,28






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
18,00 Chinook (2014, 12.7% aa) FWH 8,5 90 14,8
50,00 Centennial 9,7 15 21,8
50,00 Centennial 9,7 2 3,7




0,0




0,0
118,00 HUMLE

40,4






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring
50,00 Centennial tørrhumle, etter 7d




0,00



0,00
50,00 Tilsetninger
0,00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 73 66 5 22
1. mesking
66 60

2. mesking
78 5

Utvask 80 78 30 14












Vannjusteringer Natron (E500) Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsium-karbonat (kritt) (E170)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk
2g 9g
2g
1. mesking




2. mesking




Utvask

5g













Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 55 FG: 16
Førkok SG: 52









Utnyttelse mesking: 73%
ABV: 6,4 %









Bitterhet (IBU): 36
Gjær type Safale US-05 (2pk á 11g)
Farge (EBC): 21














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

20,0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20,0 2 uker


Kokeskjema

Bryggedato: 05.11.2017
BRYGG NR: 28





Navn: Sheepshank 2017 (b) Koketid (min): 70










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
-20 90 Humle 1 (First Wort Hopping)
0 70 Kok
55 15 Humle 2
55 15 Protafloc, halv tablett
56 14 Kjølespiral oppi, for desinfisering
68 2 Humle 3
68 2 Yeast-VIT, ca 2 gram
70 0 Skru av koker. Start kjøling.

Målinger SG

Målte Preboil SG til 1.050.
Målte OG til 1.052.

Målinger gjort med hydrometer.

Bryggelogg


Bryggedato: 05.11.2017
BRYGG NR: 28

Navn: Sheepshank 2017 (b)










Label på min BB30 viser 10 prosentpoeng for lite. I skjemaet er effekt korrigert til å vise faktisk effekt (for varmekilde 2). Varmekilde 1 er alltid på, ved mindre noe annet er notert.
Effekt: 0% = 1.7A , 20% = 3.0A , 60% = 7.5A , 100% = 10A (2240W)


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


13:15 13
100% 22 liter til innmesk. Startet oppvarming til 73ºC.
13:40 44
100% Tilsatt vannjusteringer. Målt opp 14 liter til skylling.
14:03 71 72,5 0% Start innmesk.
14:08 70 64,6 AV Ferdig innmesk. Sirk m/bøtte. Isolert. Start mesketrinn 1.
14:45 64 64,3 0% Keep Warm.
15:25 72 64,3 20% 62.9ºC på siden i mesken.
16:28 83 65,0 0% Termostat på ca 78-80ºC. Sirk m/bøtte.
16:50 79 67,0 20% Sirk m/bøtte. Slutt mesketrinn 1 (ca 2:42 timer)! Økt mot 78ºC.
17:04 76 68,5 40% Sirk m/bøtte.
17:13 75
50% Sirk m/pumpe.
17:19 76 67,9 50% Sirk oppi/utenfor.
17:31 79 67,3 50% Sirk oppi/utenfor.
17:35 77 67,3 50% Sirk delvis oppi (la slangen på kanten av maltsila).
17:36 77 70,2 50%
17:38 77 72,1 50%
17:42 78 75,0 0%
17:46 78 75,2 50% Sirk stopp! Avslutter mesketrinn 2!
17:49

0% Løftet opp maltsil. Start skylling.
18:00

70% First Wort Hopping, H1 oppi. Ferdig skylling.
18:50 99
60% Koker! Start kokeskjema.
19:02


Preboil size: 45cm høyde = 30.7 liter. Preboil-SG=1.050@20ºC.
19:45


H2 oppi. Whirlfloc oppi. Kjølespiral oppi.
19:58


H3 oppi. Yeast-VIT oppi.
20:00

AV Start kjøling!
20:58


27 liter i gjæringsspann, inkl ca 1 liter gjærslurry.
21:43


OG=1.053SG@15.6ºC = 1.052SG.
22:00


Ferdig vasket! Bryggedag på 8:45 timer, inklusive tapping av forrige brygg (#27).


Bilder

Stakk om #27 for tapping mens meskingen av #28 pågikk.

Flasker klare for tapping av #27

Overføring av #28 til gjæingsspann.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,