lørdag 18. november 2017

Tapping av #28 Amber Christmas Ale - Sheepshank 2017


Tappet brygg #28 Amber Christmas Ale, Sheepshank 2017, etter 13 dager på gjæringskar.
Dette brygget har blitt tørrhumlet i 7 dager, tilsatt 6 dager etter gjæringsstart.

Brukte ikke humlepose på dette brygget, men lot gjæringsspannet stå i ro inntil jeg stakk om ølet - noe jeg kunne siden jeg hadde plassert spannet på et strategisk bra sted for både gjæring og omstikk for tapping.

Kastet gjæren, som nå har vært brukt til begge Sheepshank bryggene i år.

Tapping gikk veldig greit i dag, med unntak av et par ganger hvor tappen i tappestaven hang seg litt opp. Mulig det skyldes andre problemer enn at den tetta seg - den begynner å bli gammel og kanskje bør byttes ut.

Sukkerlake for karbonering

Øl-temp: 19ºC
Ca 26.5 liter øl i gjæringsspannet, estimert til å bli 25 liter øl etter omstikk.
Ønsker 2.4 vol CO2.

Målte opp 151g hvitt sukker, rørt ut i 5 dl kokende vann.
Basert på faktisk mengde øl ved omstikk på 25.5 liter gir det 2.37 vol CO2.

Final Gravity

Målte FG til å være 1.011 (målt ved 19ºC). Rart at den gjæret såpass mye mer ut enn forrige brygg, men det kan jo være noe rusk og rask som har kommet til i løpet av gjæringsprosessen, eller kanskje gjæren var så godt i gang etter forrige brygg at den orket mer…

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med ca 0.36 prosentpoeng.
Beregnet alkoholinnhold i #28 er 6.28% ABV.

Tapping

Tappet ca 25.5 liter øl på flasker fordelt på 1 stk 2-liter, 12 stk 0.75-liter, 27 stk 0.5-liter og 2 stk 0.33-liter, samt litt til svinn og smaking.

Statistikk

Bryggedato: 05.11.2017
BRYGG NR: 28
Tappedato: 18.11.2017


Gjæring: 13 dager






Navn: Sheepshank 2017 (b)

Øltype: American Amber Ale Volum (liter): 25





Gjær: Safale US-05 (2pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,055 13,57

FG: 1,011 2,81






ABV før karbonering:
5,92%

Utgjæringsgrad:
79,26%





Karbonering:



ABV før karbonering: 5,92%

Sukker (gram): 151

Sukker / liter (gram): 6,04

ABV økning karbonering: 0,36%

ABV på flaske: 6,28%

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar