Gå til hovedinnhold

Tapping av #27 Amber Christmas Ale - Sheepshank 2017

Tappet brygg #27 Amber Christmas Ale, Sheepshank 2017, etter 21 dager på gjæringskar.
Dette brygget har blitt tørrhumlet i 7 dager, tilsatt 14 dager etter gjæringsstart.

Tappet dette ølet samme dag som jeg satte nytt brygg på samme oppskrift.
Løftet ut humleposen fra tørrhumlingen og kastet denne.
Tok så vare på gjærkaka som jeg så brukte på nytt i brygg #28 - mer om dette senere.

Det lå et noe slimete lag noen steder på toppen av ølet i gjæringsspannet. Jeg vet ikke hvorfor, kanskje noe proteinrester eller kanskje olje fra tørrhumlingen. Forhåpentligvis er det ikke en infeksjon.

I dag hadde jeg ikke problemer med flaskefylleren, noe jeg fikk i fjor da den gikk tett noen ganger.
Muligens humleposen var redningen…

Sukkerlake for karbonering

Øl-temp: 20ºC
Ca 26.5 liter øl i gjæringsspannet, estimert til å bli 25.5 liter ved omstikk.
Ønsker 2.4 vol CO2.

Målte opp 157g hvitt sukker, rørt ut i 5 dl kokende vann.
Basert på faktisk mengde øl ved omstikk på 24.5 liter gir det 2.46 vol CO2.

Final Gravity

Målte FG til å være 1.016 (ved 20ºC).

Alkohol

Etter tilsetting av sukkerlake for karbonering øker ABV med ca 0.37 prosentpoeng.
Beregnet alkoholinnhold i #27 er 5.65% ABV.

Tapping

Tappet ca 24.5 liter øl på 73 stk 0.33l flasker, inkludert litt svinn og smaking.

Statistikk

Bryggedato: 15.10.2017
BRYGG NR: 27
Tappedato: 05.11.2017


Gjæring: 21 dager






Navn: Sheepshank 2017

Øltype: American Amber Ale Volum (liter): 24,5





Gjær: Safale US-05 (2pk á 11g)











Specific Gravity (SG) SG Brix

OG: 1,055 13,57

FG: 1,016 4,08






ABV før karbonering:
5,27%

Utgjæringsgrad:
69,94%





Karbonering:



ABV før karbonering: 5,27%

Sukker (gram): 155

Sukker / liter (gram): 6,33

ABV økning karbonering: 0,37%

ABV på flaske: 5,65%


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,