Gå til hovedinnhold

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul.
Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund.
Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet.
Planen er å brygge øl i morgen.

Luftehull på bryggestativet

Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser.
Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under.

Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe

Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere.
Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk.

Hurtigkobling fra luftkompressor var ikke tett nok.

Jeg holdt på å gi opp for dagen og utsette bryggingen en uke, men så kom jeg på at jeg hadde kjøpt ekstra slanger til sirkuleringspumpa, og den ene enden på slangene har gjenger som passer på tappekrana til BB60. Med mange slangeklemmer og en kort tynn slange som skjøt, så fikk jeg til slutt koblet pumpa på.
Det er ikke perfekt, men det holder til i morgen.

Koblingen på slangen for sirkuleringspumpe passet perfekt på BB60-krana.

Mange koblinger og slangeklemmer for å koble til sirkuleringspumpa.

Metallet i bunnen gir etter

Mens jeg fylte apparatet med vann så hørte jeg bulkelyder fra BB60-apparatet.
Jeg fikk de samme lydene mens jeg tømte apparatet for vann, og vaska med børsten hvis jeg dytta litt på bunnen oppi kjelen.
Får håpe det er "by design"…

Trenger mer strøm

Så ble jeg litt usikker på hvor mange ampere sikringen tåler. Fra det jeg kunne se i sikringsskapet så er sikringen på 10A, men det kan være flere kurser inne på det rommet.
BB60 trenger nesten 16A, og siden jeg skal bruke min gamle BB30 for oppvarming av skyllevann så trenger jeg enda mer strøm.
I morgen så får det holde med en skjøteledning fra en annen kurs, men jeg må ordne noe mer praktisk etter hvert.

Termostat viser feil

BB60-apparatet viser feil på termostaten. Jeg gjorde noen målinger hvor jeg justerte termostaten opp og ned for å se hvor den skrudde seg på og av, også målte jeg med et digitalt termometer.
Kun 2000W-elementet for å varme 55 liter vann.

Resultater fra målingene:


Tid
19:15 19:30 19:42
Gjennom­snitt
BB60 termostat 28,0 35,0 42,0 48,0 51,0
Digitalt termometer 34,5 42,0 48,8 54,9 56,4
Avvik 6,5 7 6,8 6,9 5,4 6,52

Gjennsomsnittlig viser den 6.5ºC for lite.

Mål av apparatet

BB 60 innvendige mål:
høyde: 49.0 cm
55 liters merke: 43.4 cm
50 liters merke: 39.5 cm
diameter: 39.5 cm
radius: 19.75 cm

Falskbunnen:
høyde (laveste punkt): 2.9 cm
høyde (høyeste punkt): 3.1 cm



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,