Gå til hovedinnhold

Batch #30 - American Pale Ale Mosaic - Sommerfuglløkka

Andre brygg på BB60.

Gikk tom for kalsiumsulfat (gips, CaSO4) i dag, så det ble bare 2g til skyllevannet (skulle hatt 9g). Må kjøpe mer.

Vanligvis har jeg brukt kun Mosaic-humle til dette ølet, men jeg hadde noen åpne poser i fryseren, så for bittering så brukte jeg noe gammel Mosaic og Centennial (9% AA), som muligens har vært åpnet 1 års tid.

Brukte 3 pakker Safale US-05 fordelt på 2 gjæringsspann, så ca 1.5 pakke til hver, rehydrert.

Fjernet proteinskummet som la seg på toppen under kok.

Effekten på BB60

Målte effekten som BB60 trekker når de forskjellige varmeelemente er i bruk.
Når den viser "Keep Warm" så betyr det 0 Watt, altså, ingen varme.
Når kun 1000W-elementet er på så trekker den 4.23A som er 981 watt. 2000W-elementet trekker 1856 watt. Når både 1000W- og 2000W-elementene er på så trekker de ca 2730 watt. Effekten var noe varierende, noe høyere og noe lavere, og maksimalt trakk den 2780 watt.

Bryggeskjema

Bryggedato: 08.04.2018
BRYGG NR: 30






Navn: Sommerfuglløkka


Kategori: American Ale Volum (liter) 50
Subtype: American Pale Ale


BJCP: 18B @ BJCP 2015








Vekt (kg) Malt %-andel Maks utbytte/kg/liter Maks utbytte
10,000 Pale Ale 3-4 EBC 83,33% 296 59,20
1,600 Caramel malt 40 EBC 13,33% 268 8,58
0,400 Hvetemalt 3,33% 268 2,14


0,00% 268 0,00


0,00%
0,00
12,000 Malt

69,92






Vekt (g) Humle ALFA (%) Koketid (min) IBU
47,00 Centennial (FWH) 9 120 20,3
30,00 Mosaic 12 30 12,2
20,00 Mosaic 12 10 3,8
20,00 Mosaic 12 5 2,1
90,00 Mosaic 12 0 0,0
207,00 HUMLE

38,5






Vekt (g) Tilsetninger Koketid (min) Utgjæring








0,00



0,00
0,00 Tilsetninger
0,00












Tilsetting av vann (ºC) Mål (ºC) Tid (min) Liter
Innmesk 72 65 5 40
1. mesking
65 90

2. mesking
78 5

Skylling 80 78 30 30












Vannjusteringer Natron (E500) Kalsiumsulfat (gips) Kalsiumklorid Kalsium-karbonat (kritt) (E170)
Formel --- NaHCO3 CaSO4 CaCl2 CaCO3
Innmesk

12g
4g
Skylling

9g













Måltall:





(oechsle grader)
(oechsle grader)
OG: 60 FG: 15
Førkok SG: 55









Utnyttelse mesking: 86%
ABV: 6,1 %









Bitterhet (IBU): 37
Gjær type Safale US-05 (3pk á 11g)
Farge (EBC): 14














Dato Temp (C) Tid
1. Gjæring

20,0 2 uker
2. Gjæring









Flasking/Karbonering

20,0 2 uker


Kokeskjema

Bryggedato: 08.04.2018
BRYGG NR: 30





Navn: Sommerfuglløkka Koketid (min): 90










Fra start Koketid (min) Hva / Oppgave
0 90 Kok
-30 120 Humle 1 (FWH)

60 30 Humle 2
75 15 Humle 3
75 15 Kjølespiral oppi, for desinfisering
75 15 Protafloc, hel tablett
85 5 Humle 4

88 2 Yeast-VIT, 3 gram
90 0 Skru av koker. Start kjøling. Whirlpool.
91 -1 Humle 5 (etter avkjøling)

Målinger og SG

Preboil SG: 1.053 (hydrometer)
Preboil size: 60 liter

OG: 1.058 (hydrometer)

Bryggelogg

Min BB60 viser ikke temperatur. Den har termostat (som viser ca 6.5ºC for lavt).
Varme 1: 1000W. Varme 2: 2000W.


Temperatur




Klokke Koker Mesk Effekt Kommentar


13:00

3000 Oppvarming av meskevann. Isolert kjelen. Lokk på.




Temperatur på malten er ca 10ºC. Starte innmesk ved 71.2ºC.
13:49
71.1 1000 Start innmesk. Termostat til 65ºC.
13:51

0 Ferdig innmesk. Sirk m/bøtte. Mesketrinn 1!
13:53

0 Sirk m/pumpe. Lokk på.
14:01

0 pH ca 5.5 i mesk.
14:07
64.5 1000 Fremdeles sirk m/pumpe.
14:30
64.5 0 62-65ºC i mesk.
14:38
63,0 1000 59-65ºC i mesk. Veldig store forskjeller. Rørte mye.
14:40

0
15:04
66,0 1000 Stopp sirk. Lokk på.
15:08

0
15:13
65.8 0
15:15

3000 Ferdig mesketrinn 1! Øker temp mot 78ºC.
15:19

0 Start sirk m/pumpe.
15:21

3000 Økte termostat litt.
15:41


Varme på og av litt. Sirkulering hele tiden.
15:45


Skyllevann ca 7pH.
15:53
79,0 0 Nådd temp for utvask. Skyllevann holder 78ºC.
15:58

0 Stopp sirk. Start avrenning og kontinuerlig skylling. Skrudd av varme BB60.
16:06

0 Puttet humle H1 (Centennial) oppi første spann med avrenning.
16:30


Ferdig avrent. SG siste avrenning på 1.012@70ºC = 1.030.
16:55
61,0 3000 Spadd ut mask og rengjort. Helt oppi vørteren og startet oppkoking.




Ny måling av SG på avrenning = 1.035. Lå litt sterkere vørter igjenn i bunnen av kjelen som jeg fikk samlet opp.
17:52
91.2 3000 Hadde 1000 watt i noen minutter mens jeg var ute en tur.




Preboil SG=1.030@74ºC. Samme måling ga 1.034@67ºC (1.051 via kalkulator) og 1.053@20ºC.
18:15
100.2 2000 Koker! Ned til 2000 watt. Start kokeskjema!
19:15

2000 H2 oppi. Kjølespiral oppi.
19:30

2000 Whirlfloc oppi.
19:35

2000 H3 oppi.
19:40

2000 H4 oppi.
19:43

2000 Yeast-VIT oppi.
19:45

0 Start kjøling. H5 oppi. Whirlpool.
19:57


Tok av isolasjonen. Dette må inn i kokeskjema.
20:15


Startet tapping. Vol i BB60 er på ca 57 liter.
20:40


2 x 25 liter til gjæring. OG=1.058@20ºC.


Bilder

Humle til Sommerfuglløkka

Bryggerioppsett

OG på 1.058




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Omstikking av vinene

Vinene har stått på gjæringsspann i nesten tre måneder. Noen steg var felles for både hvit- og rødvinen: 1) Stakk om vinen til et rent spann. 2) Tilsatte gjærstopp (poste H som fulgte med vinsettet). 3) Rørte godt, uten å plaske for mye etter hver tilsetning. 4) Tilsatte vinsvovling (1/2 teskje). 5) Vasket gjæringsspannet og stakk om tilbake. 6) Rørte godt, uten å plaske for mye, for å røre ut så mye kullsyre jeg kan. Gjærstopp beskytter vinen mot uønsket videre gjæring. Vinsvovling beskytter duft, farge og smak. Beskytter mot oksygen. Vin #1 Chablis SG: 0.998 Tilsatte kisesol (pose J) og så gelantin (pose K), og rørte godt, før jeg stakk om tilbake til gjæringsspannet. Dette skal hjelpe til å få en klarere hvitvin. Ingen eik til hvitvinen. Stikker om hvitvinen før tilsetninger. Tilsetninger til hvitvinen: gjærstopp, kisesol og gelantin. Vin #2 Cabernet Sauvignon SG: 1.000 Tilsatte 35 gram eikespon, fransk heavy toast til rødvinen. Planen er å l

Nytt bryggeapparat: Beer Brew 60

Jeg kjøpte en Beer Brew 60 (BB60) før jul. Det har vært mange opptatte (og noen for slappe) helger de siste månedene, så jeg har ikke prioritert å brygge noe på en stund. Men i dag fikk jeg sett over alt og testet apparatet. Planen er å brygge øl i morgen. Luftehull på bryggestativet Siden BB60 er en del større enn BB30 så kan jeg ikke bruke den samme plattingen jeg lagde med luftesluser. Jeg borret 9 hull for lufting i bryggestativet, slik at apparatet kan stå rett på plata til stativet uten at det blir for varmt under. Tappekran og kobling til sirkuleringspumpe Det første jeg la merke til var at tappekrana på apparatet er tykkere enn den på Beer Brew 30 (gen. 3), så jeg kunne ikke koble til den samme slangen til sirkuleringspumpa som jeg har brukt tidligere. Jeg forsøkte først å koble på en hurtigkobling fra en slange til en luftkompressor, vaska den lenge i varmt vann med PBW. men den har nok stått ubrukt for lenge - for den lakk. Hurtigkobling fra luftkompressor

Flasking av vinen

Vinen har nå stått litt over 3 måneder og det er på tide å flaske vinen. Jeg ser ikke helt poenget med å bruke vanlige vinflasker, og siden jeg også brygger øl så har jeg mange ølflasker og utstyr for å feste på ølkorker. Jeg hadde noen vinflasker med skrukork liggende, så jeg brukte de, i tillegg til noen champagne-flasker, og resten på ølflasker. Felles for begge vinene var at jeg tilsatte 1/2 teskje vinsvovling i omstikkingskaret. Rørte godt uten å plaske. Vin #1 Chablis Smakte litt tynt og alkoholsk. Ok lengde. Noe stikkelsbær. Flasket på 9 stk vinflasker, 21 stk 0.33 og 8 stk 0.75 champagne-flasker. Totalt 19.5 liter. Original gravity: 1.096 Final gravity: 0.995 (litt ned siste 2 uker) Alkohol i volum: 14.2% Vin #1 Chablis på flasker Vin #2 Cabernet Sauvignon Eikesponen jeg tilsatte har nå ligget i rødvinen i 15 dager. Smakte varmende og med noe fyldighet, av røde modne bær. Bringebær og solbær. God lengde. Litt alkoholsk. Flasket på 5 stk 0.75 ølflasker,